hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Nyolcvanmilliós bírságot kapott a Péterfy, mert ellátta a betegeket (Bővítve)

A Közbeszerzési Hatóság az Állami Számvevőszék javaslatára indított vizsgálatot a fővárosi intézménnyel szemben. A kórház többször is megsértette a közbeszerzési törvényt, amikor bérnővéreket alkalmazott, írja az Economx.

Megjelent a Közbeszerzési Hatóság Döntőbizottságának határozata, mely szerint 80 millió forintra bírságolták a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központot, mert 2019 augusztusában még a koronavírus-járvány előtt és a pandémia alatt is a munkaerőhiány áthidalása miatt bérnővéreket alkalmazott.

A Péterfy Sándor utcai kórház adósságaMagyar Államkincstár május végi adatai szerint 871 millió forint volt, egy hónappal korábban 643 millió forint kifizetetlen számla halmozódott az intézményben.

A tényállás szerint a  Péterfyben 2019-2023 között bérápolókat és ápolási asszisztenseket alkalmaztak 2300 és 2450 forintos órabérrel. A BTHospmed Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Bt.-vel kötött közreműködői szerződés határozatlan idejű volt, de azt 2022 szeptemberében módosították.

A szerződésmódosítás egyik pontjában rögzítettek szerint a kölcsönzött munkaerő  óránkénti megbízási díja közel 80 százalékkal emelkedett, így a Péterfy 2019. október 15-e és 2023. október 6-a között 962,5 millió forintot fizetett ki a BTHospmed Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Bt.-nek.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az eljárást 2024. április 24-én indította az intézmény ellen. A számvevőszék szerint a Péterfy a közreműködői szerződés megkötésekor többször is megsértette a közbeszerzési törvényt, mert a szerződésben  a megrendelt szolgáltatás értéke többszörösen meghaladta az uniós közbeszerzési értékhatárt.

A Péterfy Sándor utcai kórház több pontban is összefoglalta észrevételeit, egyrészt kérte a jogsértés hiányának a megállapítását. Hivatkoztak a pandémiára, valamint a nagyon kevés szakdolgozóra, ezért azt írták, hogy azért vonták be a betegellátásba a BTHospmed Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Bt.-t, mert ez a betegek ellátása miatt elkerülhetetlen volt.

Péterfy Sándor utcai kórház az Economx megkeresésére azt válaszolta: július 15-én a 80 millió forint büntetést kifizették, a bírsággal nem értenek egyet, és jogorvoslatért bírósághoz fordulnak.

Bővítés:

Nem a betegek ellátása miatt büntette meg a kórházat a Döntőbizottság, hanem mert közel 1 milliárdot költöttek el a nyilvánosság kizárásával, versenyeztetés nélkül

A címben tévesen szerepel, hogy "Nyolcvanmilliós bírságot kapott a Péterfy, mert ellátta a betegeket", a bírásgot jogsértés miatt szabta ki a döntőbizottság – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Közbeszerzési Döntőbizottság.

A Közbeszerzési Döntőbizottság a Budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézetre a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése és még 3 súlyos jogsértés miatt szabott ki bírságot. A kórháznak a zavartalan betegellátás biztosítására átláthatóan is lehetősége lett volna, ráadásul versenyeztetéssel jobb helyzetbe is kerülhetett volna. A kiszabható bírság mértéke összesen 300 millió forint ebben az esetben, ennek jelentős mérséklésére került sor a konkrét ügyben. A kórház egyik jogsértését sem tagadja, annak felülvizsgálatát nem kérte.

Az Állami Számvevőszék hivatalbóli kezdeményezésére megindult jogorvoslati eljárás lezárásaként meghozott határozatában a Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a Budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet, mint beszerző a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével kötötte meg a BTHospmed Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Bt.-vel, mint kérelmezővel az „Egészségügyi feladatok ellátása munkaerőhiány áthidalása céljából egészségügyi szakvégzettségekkel” tárgyú közreműködői szerződést.

A kórház 2019. október 15-e és 2023. október 6-a között 962.593.717 forint összeget fizetett ki a kérelmezettnek a közreműködői szerződés és annak módosítása alapján. A Döntőbizottság – a beszerzés magas, közel egy milliárdos értékét, mint kötelező mérlegelési szempontot is figyelembe véve – a megállapított jogsértés miatt 40 millió forint bírságot szabott ki a kórházzal szemben. A Kbt. a bírság kiszabását ebben az esetben kötelezővé teszi.

A Döntőbizottság azt is megállapította, hogy a közreműködői szerződés és módosítása nem semmis, mert a beszerző folyamatos betegellátási kötelezettségének ellátásához voltak szükségesek, és emiatt kiemelkedően fontos közérdek fűződött a teljesítésükhöz. A Kbt. a szerződés (és módosítása) nem semmis voltának kimondása esetén viszont további bírság kiszabását teszi kötelezővé, ezért a Döntőbizottság további 40 millió forint összegű bírságot szabott ki a Budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézettel szemben. Az összbírság akár 300 millió forint is lehetett volna a közbeszerzési törvény értelmében, de ennek közel 75%-os mérséklése mellett döntött a szervezet. Fontos kiemelni, hogy a beszerző (a Budapesti Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet) a jogsértések mindegyikét elismerte, azok meglétét nem vitatja.

Könyveink