hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Nincs már veszély, ezért menekülnek

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikáján a tervezett műtétek egy részét július óta elhalasztják, így hosszabbodik a várakozók listája – állította a klinika több sebésze a NOL-nak.

A cikk szerinti ok, hogy júliustól 15-30 százalékkal csökkent az aneszteziológusok és a baleseti sebészek fizetése, ezért a jövedelemkiesést elszenvedő szakorvosok egy része külföldre távozott, illetve oda készül. Az intenzív 56 aneszteziológusa közül az elmúlt három hónapban tízen már távoztak, s további tíz készül fölmondani vagy fizetés nélküli szabadságot kérni azért, hogy átmenetileg külföldön folytassa pályáját – közli a lap.

Idézik dr. Decsi Tamást, a PTE Klinikai Központ főigazgatóját, aki szerint a PTE aneszteziológusainak és traumatológusainak a jövedelme azért lett kevesebb júliustól, mert a megváltozott munka törvénykönyve bizonyos pótlékok kifizetését már csak különlegesen indokolt esetben engedélyezi.

Régebben például az úgynevezett veszélyességi pótlékokat gyakran fizetéskiegészítésként adták, s nem a munka során fellépő veszélyek rizikóját próbálták ily módon „enyhíteni”, tette hozzá a főigazgató, ám ennek a gyakorlatnak a lehetőségét a törvény szűkítette. A főigazgató ezt elfogadva törölte el a traumatológusok és az aneszteziológusok pótlékát júliusban, ami aztán azzal járt, hogy automatikusan csökkent e szakorvosok keresetarányos ügyeleti díja isolvasható a nol.hu-n.

hirdetés

Könyveink