hirdetés
2024. július. 17., szerda - Endre, Elek.
hirdetés

Nem kapták el a csecsemők a szamárköhögést a járványügyestől

Nem látott problémát a fővárosi kormányhivatal a maszk nélküli járványügyes eljárásában, írja a GOKVI-ban történtek kivizsgálásáról a Népszava.

Ez idáig nem merült fel, hogy akár az ellátottak, akár a dolgozók körében bárki megkapta volna a szamárköhögést a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) – közölte a Népszavával az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ). Az, hogy a GOKVI-ban nem volt megbetegedés – a lap információi szerint – annak is köszönhető, hogy az ellenőrzéskor az intenzív osztályon kezelt csecsemők az eset után megelőző antibiotikum kúrát kaptak.

A GOKVI-ban történt vizsgálat eredményéről érdeklódve a lap azt a meglepő választ kapta, hogy a „Budapest Fővárosi Kormányhivatal munkatársa az ellenőrzés során az intézmény házirendjének és vonatkozó szabályainak előírásai szerint járt el.” Miután ennek az állításnak ellentmond, hogy a GOKVI higiénikus szakembereinek a határozott kérésére sem használt az ellenőr maszkot, arra kérték a hivatalt: értelmezze a válaszukat. Erre azonban már nem reagáltak.

A Népszava több járványügyes szakembert is megkérdezett arról, hogy van-e olyan jogszabály, ami előírja a maszk viselését általában az intenzívosztályokon. Kiderült: ilyen nincs. Ám az intenzívosztályokon a szakma szabályai szerint biztosítani kell a megfelelő higiénés környezetet. Ennek részleteit az intézmény kórházhigiénikusa dolgozza ki, majd közzé teszik az adott kórház higiénikus tervében. Miután az ellenőrzésen részt vett az intézmény higiénikusa, sőt ő is kérte többször a járványügyi szakembert a maszk viselésére, még nehezebben értelmezhető a kormányhivatal állítása.

A kép illusztráció, nem a cikkben szereplő intézményben készült (Fotó: Hush Naidoo Jade Photography, Unplash)
A kép illusztráció, nem a cikkben szereplő intézményben készült (Fotó: Hush Naidoo Jade Photography, Unplash)

Mint ahogyan az is, hogy az országos tiszti főorvos a szokatlanul sok szamárköhögéses megbetegedés ellenére semmilyen járványügyi intézkedésre nem látott eddig okot. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) legutóbb 3 hete azt hangoztatta, hogy "még mindig van olyan megye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk".

Korábban évente legfeljebb nyolc ilyen eset fordult elő, most csak az év első felében 132 volt. 

Az NNGYK tájékoztatója szerint július első hetében szamárköhögést a fővárosból, és további nyolc megyéből (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Tolna) jelentettek. A betegek közül kettő volt csecsemő.

(forrás: Népszava)

Könyveink