hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Nem épül új gyermeksürgősségi Szegeden

Elmarad a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó gyermeksürgősségi betegellátó osztály (SBO) 4,3 milliárd forint értékű felújítása és bővítése, amelyet részben uniós forrásból, részben állami pénzből finanszíroztak volna egy hat intézményt érintő országos fejlesztés részeként, írja az Átlátszó nyomán a Telex.

A beruházásra kiírt pályázatot az egykori fideszes kormánybiztos, Nemesi Pál többségi tulajdonában lévő cég, a Ferroép nyerte meg 2022-ben. A szerződést aláírták, és bár az egyetem még június végén is abban bízott, hogy elkezdődik az építkezés, kiderült, hogy a megállapodás nem lépett hatályba, mert az ehhez szükséges feltételek nem valósultak meg, végül a szerződés forráshiány miatt megszűnt, írja a lap.

A Szegedre tervezett beruházás a gyermeksürgősségi ellátás országos ellátórendszerének kialakításáról szóló tervezet része volt, amelyre összesen 18,5 milliárd forintot szántak volna; ebből 11,6 milliárd forintot fizetett volna az Európai Unió. Az elképzelés szerint hat intézménynél fejlesztették volna a gyermekek sürgősségi és baleseti ellátását, köztük a 4,3 milliárdos szegedi beruházás során létrejött új szegedi központban. Az építkezés idején a Csongrád-Csanád és a más vármegyékből érkező súlyos és életveszélyes állapotban lévő, illetve a legbonyolultabb ellátásokat igénylő betegeket Budapesten, Pécsen és Debrecenben látják el, de az Átlátszó kérdésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt a választ adta, hogy bizonyos eseteket Gyulára és Kecskemétre irányítanak át.

A teljes információ az Átlátszón

(forrás: Átlátszó.hu, Telex)
hirdetés

Könyveink