hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Nem a kancelláriarendszer bukása miatt kell lemondania Ónodinak

Az egészségügy „felső tízezre” erős ráhatással rendelkezik az ágazatban, ami mára politikai befolyássá nőtte ki magát – hangzott el az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mivel Magyarországon nem szabályozottak a betegutak, a politikusok és családtagjaik – más páciensekhez hasonlóan –, ha valamilyen komoly egészségügyi problémájuk akad, nem a háziorvostól felépített betegutat veszik igénybe, hanem ismerősökön keresztül keresnek megfelelő ellátást, belépve a szívességbankba. Ezen keresztül ahhoz a neves professzorhoz, orvoshoz vezet az út, akinek az elsődleges érdeke az, hogy a hálapénzből zsebre tudja tenni azt a havi összeget, amivel eddig is számolt, nem pedig az, hogy változzon a rendszer, hogy például felálljanak a kancelláriákfogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában dr. Kunetz Zsombor, egészségügyi szakértő. Mivel az egészségügy a kormány számára nem prioritás, mindenki számára szabad préda, itt a helyi érdekek is érvényesülhetnek. Például egy kórházigazgató a szívességbankon keresztül elérheti politikus barátját, ismerősét, és meg tudja fúrni a kancelláriarendszert.

Az angol mintára elképzelt, ellátásszervező feladatokkal bíró kancelláriarendszer megszüntethette volna a párhuzamos ellátásokat, amelyek pazarláshoz vezetnek, azonban a szakértő szerint mégsem ennek bukása miatt kell lemondania Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, akire egyébként egyszerre lőnek a kórházvezetők, a szakma, a betegek és a politika. A szakértő szerint Ónodi ott vesztette el a csatát, hogy program nélkül érkezett az államtitkárság élére. A szakpolitikusnak nincs erős támogatása a kormány felől sem, így minden oldalról kívülről kiabálják be, hogy mi történjen az ágazatban, miközben a vezető keze meg van kötve, aki pedig ennek ellenére nem mond le.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink