hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

A munkavégzéssel kapcsolatos mozgásszervi betegségekről

A mozgásszervi betegségek a munkával összefüggő leggyakoribb egészségi problémát jelentik Európában, 5-ből mintegy 3 munkavállalónak okoznak gondot.

A munkavégzéssel összefüggő mozgásszervi betegségek elleni hatékony fellépés jegyében hirdetett kampányt az Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége (EU-OSHA), amelynek Nemzeti Fókuszpontja a tegnapi konferencián mutatta be a 2020–2022. évi Helyes Gyakorlat Díjak-program nyerteseit és legjobb pályázatait, amelyek kimagasló és újító módon tesznek a munkavédelemért a váz- és izomrendszeri megbetegedések munkahelyi megelőzésével és kezelésével. A mozgásszervi betegségek – amelyek minden ágazat valamennyi munkahelyén előfordulnak –, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás elsődleges okai közé tartoznak Európában, sok millió embert érintenek és jelentős kárt okoznak a vállalatoknak, valamint a nemzetgazdaságnak.

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában, a munkaképtelenség, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás gyakori okai közé tartoznak. A kihívásra adott válaszul az Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége (EU-OSHA) tavaly kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségekre és kezelésük szükségességére, valamint elősegítse a kockázatmegelőzési kultúra kialakulását.

A 2020–2022. évi „Egészséges Munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” kampány során az EU-OSHA pályázatot hirdetett a Helyes Gyakorlat Díjra, hogy bemutassa a mozgásszervi betegségek megelőzésében és helyes kezelésében kiemelkedő és innovatív megoldásokat alkalmazó vállalatokat, szervezeteket. A munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésének módszereit bemutató pályázók számára meghirdetett verseny kétfordulós: a jelentkezők nemzeti szintű elbírálását követően a végső díjazottakat egy páneurópai döntőbizottság választja majd ki; a díjazott és elismert helyes gyakorlati példákat az EU-OSHA és hálózati partnerei pedig széles körben népszerűsítik.

A többi uniós tagállamhoz hasonlóan Magyarországon is kiválasztották a két legjobb nemzeti példát a száz főnél kevesebb, valamint a száz főnél több munkavállalót alkalmazó jelentkezők közül. A díjazottak kerülnek be az európai szintű kiválasztási eljárásba, melynek eredményhirdetésre 2022 áprilisában kerül sor.

A Helyes Gyakorlat Díj-pályázat magyarországi fordulójában a beérkezett pályázatok értékelésére az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja tripartit zsűrit állított fel, melynek döntése alapján a 100 főnél több munkavállalót foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Rail Cargo Hungaria Zrt. „Egészségmegőrző program működtetése a Rail Cargo Hungáriánál”, a 100 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató kategóriában az F&F Kft. „Műszaki módosítások tervezése az ergonómiai kockázatok figyelembevétele alapján” című pályázata győzött és nyert jogot az európai fordulóban való részvételre.

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A Helyes Gyakorlat Díjra a mozgásszervi betegségek megelőzésére szolgáló, a munkahelyi biztonság és egészségvédelem innovatív és eredményes, már megvalósított megoldásaival lehetett pályázni. A pályázatokban az elért eredmények mellett be kellett mutatni a helyes irányítási gyakorlatok megvalósításának módját is. Fontos szempontnak számított a döntés során az átfogó kockázatértékelés, a munkavégzés körülményeinek ergonomikus kialakítása, a prevenciós kultúra előmozdítása, valamint az, hogy miképpen segítik a gyógyult dolgozók visszatérését a munkába.”

Itthon a dolgozók 45 százaléka érintett

Európában a mozgásszervi betegségek vezetik a munkával összefüggő egészségi problémák listáját, az uniós felmérések szerint ötből mintegy három munkavállalónak okoznak az életminőséget befolyásoló nehézséget. A probléma számtalan ágazatot érint, az építőiparban, a mezőgazdaságban, az autóiparban éppen úgy előfordul, mint a kereskedelemben, illetve az egészségügyben, a szociális szférában dolgozók között.

A 2015-ös Európai Munkakörülmények Felmérés adatai szerint a magyar munkavállalók 32%-a nyilatkozott úgy, hogy munkája súlyos terhek mozgatásával jár, 11 százalékuk pedig olyan munkakörben dolgozik, ahol munkaideje legalább egynegyed részében embereket kell emelgetnie, mozgatnia. A probléma kiterjedtségét ennél is jobban jelzi, hogy majdnem minden második magyar (45%) válaszolta azt, hogy munkája viszonylag gyakran jár fájdalmas vagy fárasztó testhelyzettel.

Az uniós tagállamokban a mozgásszervi betegségek miatti távollét adja a kieső munkanapok jelentős hányadát, a munkaképtelenség és a betegszabadság elsődleges okai közé tartoznak, ezért gazdasági hatásuk is jelentős. A mozgásszervi betegségek közvetlen költségei közé elsősorban a kezelésükre és a rehabilitációra fordított források tartoznak, a közvetett költségeket – melyek a becslések szerint a közvetlen költségek többszörösét jelentik a vállalkozások számára – a termelékenységcsökkenés, a helyettesítés, az új dolgozók betanítása, valamint a távolléttel kapcsolatos költségek jelentik.

„A megelőzést és a korai beavatkozást szolgáló intézkedések csökkenthetik a betegség miatt kieső napok számát, fokozhatják a produktivitást és jelentős megtakarításokat eredményezhetnek a vállalkozások, valamint az egészségügyi és a szociális ellátórendszer számára. A cél nem a teljes tehermentesítés, hanem az optimális fiziológiai megterhelés elérése” – hangsúlyozta Bodó Sándor államtitkár.

Az EU új kockázatokról szóló, 2019. évi európai vállalati felmérése szerint a leggyakoribb kockázati tényezőt az ismétlődő kéz- és karmozdulatok jelentik (a megkérdezettek 65%-a említette). A további rizikófaktorok között találjuk a hosszú ideig végzett ülőmunkát (61%), emberek vagy nagy súlyok emelését, mozgatását (52%), a szoros határidők betartását (45%), valamint a fárasztó vagy fájdalmat okozó testhelyzeteket (31%).

A mozgásszervi betegségek megelőzésére és kezelésére irányuló intézkedések gyakran egyszerűek és nem is költségesek. A „Legyen könnyebb a teher!” kampány valamennyi ágazat munkavállalóit és munkáltatóit megszólítja, külön hangsúlyt helyez a nagy kockázatú ágazatokra, például az egészségügyi ellátásra és kisgyermekkori nevelésre. A digitalizáció és az új technológiák jelentette kockázatok mellett a COVID–19-járvány következtében teret nyert „home office”, az otthoni munkavégzés is figyelmet kap.

A 2022 novemberében záruló kampány hazai megvalósításáért az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontja felel, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya működtet. Az „Egészséges munkahelyek – Legyen könnyebb a teher!” kampány részeként az EU-OSHA a kampány weboldalán összegyűjtött egy sor útmutatót és jó gyakorlatot bemutató példát: https://healthy-workplaces.eu.

hirdetés

Könyveink