hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Munkaszerződésben tiltanák a dohányzást az egészségügyben

Betarthatatlan az egészségügyi intézményekben a dohányzási tilalom: a dolgozóknak idejük, a betegeknek lehetőségük nincs arra, hogy az épületen kívülre járjanak pöfékelni. A szegedi klinikák alkalmazottainál vélhetően munkaszerződésbe foglalják a cigitilalmat: nem tudják tolerálni a kieső munkaidőt.

Az egészségügyi intézményekben gyakorlatilag betarthatatlan a január elsejével életbe lépett törvény, amely a nemdohányzók védelmében készült. Miközben a legtöbb helyen szabad levegőn megengedett a dohányzóhely kijelölése, az egészségügyi szolgáltatóknál még erre sincs lehetőség: aki rá akar gyújtani, kerítésen kívül kell mennie. Ez azonban a legtöbb klinika esetében komoly távolságot jelent, ráadásul munkaszervezés szempontjából is aggályos. Jó példa erre az új klinika épülete, amelynek szomszédságában gyógyszertár és kollégium is van, nem beszélve a női klinikáról. Ha ezektől is megfelelő távolságot akarnak tartani a cigizők, messzire kell sétálniuk.

Az épületben eddig az alagsorban volt a kijelölt dohányzóhely. A tábla lekerült innen, de továbbra is ide járnak a betegek és a dolgozók. A türelmi idő lejárta után sem tartják valószínűnek, hogy messzire sétálnak egy szál cigi miatt – írja a Délmagyar.

A dolgozók esetében viszont vélhetően komoly szigorításokat vezetnek be a szegedi klinikákon.

– A munkaszerződésekbe minden bizonnyal belefoglaljuk, hogy nem mehetnek dohányozni. Nem tudunk alkalmazkodni ehhez, akinek nem tetszik, keressen olyan munkahelyet, ahol nem okoz problémát a dohányzás. Csak azért nem veszünk fel például két nővért, mert az egyik cigizik, és rendszeresen otthagyja az osztályt – fogalmazott Hajnal Ferenc, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese. Hozzátette: véleménye szerint a betegek esetében sem méltányolható, hogy miközben az állam százezreket költ gyógyításukra, nem képesek legalább kezelésük idejére lemondani szenvedélyükről. 

Timár Kriszta
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink