hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Müller Cecília szerint az omikron-variáns egy érdekes vírusváltozat

Magyarországon is megjelent a „lopakodó omikron” – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos a TV2 Mokka című műsorában, amit az Index idéz.

A főorvos elmondta, hogy az omikron-variáns egy nagyon érdekes vírusváltozat, ugyanis további alvariánsokra bomlik. A vírusváltozat a hagyományos PCR-tesztekkel továbbra is kimutatható, de vannak olyan omikron-specifikus tesztek, amelyek egy részét ez a „lopakodó omikron” kikerüli. Elmondta, hogy a jelző, hogy lopakodó, kicsit félelmetes lehet, de nem kell megijedni tőle. A vírus klinikai viselkedése ugyanaz, amit már az omikronnál is megszokhattunk – tette hozzá.

Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján már 94 százalékban az omikron dominál, de 6 százalékban jelen van a delta is. Müller Cecília elmondta, hogy a megfigyelésekből kiderült, hogy ez a vírusvariáns nem lesz hatással a jelenlegi járványhelyzetre.

Optimista vagyok, annak ellenére, hogy még elég magas napi esetszámot detektálunk, de mindennap egy kicsit kevesebbet – mondta a tisztifőorvos a TV2 reggeli műsorában, amelyet az Index szemlézett.

(forrás: tv2, Index)
hirdetés

Könyveink