hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

MSZOSZ: továbbra is elfogadhatatlan az új Munka Törvénykönyvének tervezete

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) továbbra is elfogadhatatlannak tartja az új Munka Törvénykönyve (MT) tervezetét, és "követeli", hogy a kormány azt ne terjessze az Országgyűlés elé.

Az MSZOSZ szerdai közleményében úgy fogalmaz: bár az új MT eddig megismert változata az először nyilvánosságra hozotthoz képest – elsősorban a szakszervezetek nyomására – néhány ponton módosult, a törvény elfogadása esetén véleményük szerint nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, csorbulnak a kollektív jogok, és számos lehetőség lesz a jövedelmek csökkentésére.

A szövetség "követeli", hogy a kormány addig ne terjessze az Országgyűlés elé az új MT-ről szóló javaslatot, amíg a munkavállalók érdekképviseleteinek tényleges bevonásával létre nem jön egy elfogadható, a magyar gazdaság valódi érdekeinek érvényesítését segítő, a munkavállalók gazdasági, szociális és kollektív érdekeit is szolgáló törvénytervezet.

Az MSZOSZ elutasít minden olyan változást, amelynek eredménye a munkavállalók jogainak gyengítése, kiszolgáltatottságuk növelése, jövedelmének csökkentése, ezért határozottan visszautasítja, hogy látszategyeztetések mögé bújva, a kormányzat a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokra hivatkozva terjesztené be az Országgyűlésnek az új MT-t. A közlemény szerint miközben a "szóvivői propaganda a foglalkoztatás rugalmasságáról beszél", a szabályozás a munkáltatás költségeinek csökkentése érekében változna; a meghirdetett kormányzati cél a munkahelyteremtés, ezzel szemben a tervezet a munkaidőt növelné, csökkentve a munkakínálatot.

Minden kormányfői nyilatkozat arról szól, hogy senki nem járhat rosszul, eközben a tervezet szerint lehetetlenné válna a munkavállalók érdemi képviselete és védelme – állítja az MSZOSZ. 

Giró-Szász András kormányszóvivő október 20-án jelentette be, hogy a kormány elfogadta az új Mt. tervezetét. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára akkor úgy fogalmazott: a kormány által elfogadott tervezet "99 százalékban" megfelel annak a verziónak, amely az elmúlt hetek egyeztetései során kialakult.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink