hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Mikola: átverés a teljesítményvolumen-korlát eltörlése

Mikola István (Fidesz) szerint átverés az a bejelentés, hogy eltörlik a kórházakat gúzsba kötő teljesítményvolumen-korlátot (tvk), az ugyanis nem szűnik meg.

A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: megmarad a teljesítményvolumen-korlát, csak a 2008-as bázis 70 százalékáig, az afölötti 30 százalékot pedig degresszíven fogják finanszírozni. "Egy óriási átverésshow-nak vagyunk a tanúi" - fogalmazott Mikola István.
Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke - mint mondta - rendkívüli bizottsági ülést kezdeményez, amelyen meghallgatnák Székely Tamás egészségügyi minisztert, mert az elmúlt évek 250 milliárd forintos elvonása után a tvk módosítása és a gyógyszertámogatások átrendezése további 30 milliárd kivonást eredményez az ágazatból. A politikus emlékeztetett arra, hogy a Reformszövetség javaslatában - amelyet a kormány fel sem vállalt - is "csak" 10 milliárd forint elvonás szerepelt.
Nem szűnik meg a tvk, hanem annak határait még mélyebbre tolják, "attól, hogy nem annak hívják, az még az" - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus. Ennek az lesz a következménye, hogy egyes ellátásokért fizetni kell, hiszen bizonyos részei kikerülnek a biztosítási csomagból, romlik az ellátás minősége, és még hosszabbak lesznek a várólisták.
Mikola István szerint nemcsak a fenti intézkedések, de az áfaemelés és a forint gyengülése is tovább fogja sújtani a kórházak pénzügyi helyzetét.
Kérdés kapcsán a fideszes politikus elmondta: "fenntartják" a tvk-finanszírozás miatt korábban beadott alkotmánybírósági beadványukat. Ebben az ügyben egy nyilvános vitafórumot is vállalna a kormányoldallal - jelentette ki.

MTI

cimkék

Könyveink