hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Mi változhat a meddőségi kezeléseknél?

A hvg.hu úgy tudja, az ingyenességhez szükséges 45 éves korhatár csökkentéséről vita folyik a szakértők között.

Változtatna az asszisztált reprodukciós eljárásokhoz kapcsolódó szabályokon a kormány. A módosítások akár már márciusban megjelenhetnek véleményezésre, bevezetésükre azonban csak fokozatosan kerülne sor.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón megerősítette, hogy a meddőségi központok hatékonyabb működését szolgáló szabályváltoztatásokat terveznek, ilyen javaslatot ő is látott. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint strukturális, komoly változtatás nem várható, orvosszakmai vita azonban most is zajlik, méghozzá az „életkorral kapcsolatosan". Ez utóbbiról azonban még nem született döntés.

Jelenleg 45 év alatti nőknek nemcsak a lombikkezelés, hanem az ahhoz szükséges gyógyszerek is térítés nélkül elérhetők, a kezelésből összesen öt alkalmat finanszíroz az állam. A szakmában azonban egy ideje már elterjedt a hír, hogy a társadalombiztosítás terhére végzett lombikkezelés felső korhatárát a jelenlegi 45 évről 43-ra (mások szerint 42-re) csökkentik. Erre utal az is, hogy a lap információi szerint az elmúlt időszakban több magyarországi meddőségi centrumban is azt közölték a konzultációra jelentkező 43 év feletti nőkkel, hogy egyelőre várjanak a jelentkezéssel.

A változásokról a lap megkérdezte az egészségügyért felelős Belügyminisztériumot és az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül működő Humánreprodukciós Igazgatóságot is, de egyik helyről sem kapott választ. Pedig ez utóbbit tavaly januárban éppen azért hozták létre, hogy kialakítsa az állam új asszisztált reprodukciós stratégiáját, koordinálja a meddőségi centrumok munkáját és kialakítsa az ágazati finanszírozási rendszert is.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink