hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Mesterséges intelligencia az ortopéd cipő gyártásban

Több mint 24000 beteg lábadatának elemzésével valósították meg a mesterséges intelligencia segítségével az ortopéd cipő gyártást.

Az LBT Kft a mesterséges intelligencia segítségével ipari minőségben képes ortopéd, és diabéteszes megelőző és kezelő lábbelit gyártani. Az eredményekért Richter különdíjjal jutalmazták a fejlesztőket

Ma Magyarországon nyolcszor annyi lábat vágnak le, mint Hollandiában, vagy Olaszországban. Közel négyszer annyit, mint az európai átlag. Nagy részét cukorbetegség szövődménye miatt. Amerikában 1992-ben ismerték fel a diabéteszes láb szövődményeinek társadalmi terhét. Nem csak az egyéni tragédia hatalmas, de a diabéteszes, elsősorban fertőzéses lábszövődmények kezelésének költségei is hatalmas társadalmi terhet jelentenek. Amerika elhatározta, hogy 1995 és 2005 között megfelezik az amputációk számát.

A kutatások kimutatták, hogy a cukorbetegség következtében az érintett betegek lábán olyan változások jönnek létre, amelyek nem teszi lehetővé a hagyományos cipők viselését. A cukor támadása miatt a lábak méretei megváltoznak, megduzzadnak, ugyanakkor a bőr védekező képessége romlik, kevésbé lesz rugalmas, ezért a járás közben változó erők miatt a talpon bőrkeményedések alakulnak ki. A megkeményedett talpbőr berepedezik, ezáltal utat nyit a sebeknek, fertőzési kapuk nyílnak meg, amely akár amputációhoz is vezethet. A bakteriális sebfertőzések krónikus fekélyekké alakulnak, akár évekig fennálló gennyedésekkel kell szembenéznie a betegeknek. A korszerű sebkezelési eszközök sem mindig hatásosak. A diabéteszes ideg károsodás, a neuropátia miatt a fekélyek ugyan nem fájdalmasak, de ez ne tévesszen meg senkit, ez egy csapda! A talpi fekélyek kezelése szakértelem és megfelelő eszközök nélkül lehetetlenség! Sajnos a betegek és az orvosok tájékozottsága sem megfelelő ezen a területen.  

Amerikában, 1995 és 2005 között megfelezték az amputációk számát. Semmi különlegeset nem tettek! Felvilágosító kampányt folytattak az érintett betegek körében, és a betegeket kezelő orvosok között, valamin biztosították a károsodott lábú cukorbetegeknek a megfelelő cipő ellátását. A háziorvosokat és a betegeket felvilágosító előadásokkal, videókkal készítették fel a tünetek felismerésére, és megszervezték a diabéteszes lábat védő cipő ellátást, előírták a kötelező, folyamatos láb kontrollt. Minden 10 évnél régebben cukorbetegnek kötelező volt évente két speciális cipőt átvenni, és megfelelő tudással bíró szakemberhez rendszeresen láb kontrollra járni. Ez utóbbi folyamat egy új egészségügyi ágat is kialakított, a pedortrista szolgáltatást. A jól kiképzett szakember mindent tud a diabéteszes lábról, ért a pedikűrhöz, a sebkezeléshez, felismeri az esetleges veszélyeket, megfelelő tanácsokkal látja el a rászorulókat. Amerikában sokan közülük megtanulták a kezeléshez elengedhetetlen gyógyászati segédezköz ellátást is, vagy olyan csoportpraxist alakítottak ki, ahol ott van a diabéteszes betét és cipő készítésére alkalmas szakember is! Nálunk még ez a szakma szinte ismeretlen. Néhány tíz hozzáértő vallhatja magát pedortristának.

Fövényi tanár úr elsőként ismerte fel a cukorbeteg láb ellátásának fontosságát. Az ő vendégekét érkezett először Magyarországra egy amerikai pedortrista. Mai napig is emlékszem az előadására, holott ez már több mint 30 éve volt. Akkor az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, az amputációs osztályon dolgoztam. Sajnos azóta sem maradtak munka nélkül az amputációt végző orvosok!

Nálunk nem csökken, hanem nő az amputációk száma. Egyre távolabb jutunk a fejlett betegellátástól. Az amputációk számának növekedésével egyre nagyobb egészségügyi költségek merülnek fel. Amerika megfelezte az amputációk, azaz a cukorbeteg lábszövődmények számát. A megfelezett amputáció szám mellett még így is, 2020-ban közel annyit költött Amerika a cukorbeteg lábszövődményekre, minta teljes daganatos ellátásra. Akkor vajon nálunk hogyan alakulhatnak ezek a számok? Nem tudjuk. Nem figyeljük. Nem tartjuk számon.

A fejlett világban közel 10% a cukorbetegek aránya, amely arány az idős korra jelentősen növekszik.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) elkészítette azokat a felvilágosító filmeket, amivel a prevenció első lépése létrejöhet. Megtisztelő volt, hogy részt vehettem a filmek elkészítésében. Mindenkinek ajánlom! Orvosnak is, betegnek is! Megszólalnak azok a specialisták, akik hivatásuknak tekintik a cukorbeteg lábak megmentését. Háziorvos, bőrgyógyász, sebész, ortopéd orvos, pedikűrös mutatja be, hogy mi az a gyakorlat, amit el kellene terjeszteni. A hatodik film egy közéleti emberről szól, akinek le akarták vágni a lábát. Kanosszát járt, de az útja példa értékű.

Az első lépés megtörtént. De mi van a megfelelő lábbeli és betét ellátássál?

Nálunk nincs ortopéd cipész képzés, legtöbbje nyolc általánossal bír. 2002 óta nem volt inflációkövető áremelés a segédeszköz ellátásban. Egy ortopéd vizsgálatra jó esetben 3 hónapot kell várni. Hogyan beszélhetnénk megelőzésről? És ki fogja elkészíteni a megfelelő, korszerű cipőt, ha nem áll megfelelő tudás és finanszírozás a segédeszköz gyártók mögött? Esetleg bízunk abban, hogy a háziorvos legalább fél évente megnézi a cukorbeteg lábát, és felismeri azokat a jeleket, amely a láb kisebesedéséhez vezethet? És ha a betegnek szüksége van védő cipőre ki fogja felírni azt? Egy amputáció közvetlen és közvetett költsége Amerikában, 1995-ben 60.000 dollár volt. Akkor egy dollár kb. 125 forintot ért, azóta a dollár is inflálódott!

Nincs ortopéd cipész képzés, középkorú, vagy idős, a modern ismeretanyaggal nem rendelkező cipészek látják el a rászorulókat. Nem ismerik a korszerű gyártási módokat, nem ismerik az utóbbi időben kifejlesztett alapanyagokat. Nem értik, és nem tudják a cukorbeteg lába sajátos biomechanikáját. A suszter marad a kaptafánál. Ma is olyan egy ortopéd cipő, mint 1960-ban. Az elmúlt 60 évben a segédeszköz rendszer lényegesen nem változott. Kétségtelen, hogy átmenetileg volt C 50 néven megelőző neuropátiás cipő, és C-51 néven kezelő lábbeli, de azt 2010-ben eltörölték, ebből lett a C-5-ös neuropátiás kezelő kategória, amelynek a követelmény jegyzéke sosem készült el, mint ahogy egyetlen segédeszköznek sincs meg a pontos leírása. Ha nem írja elő a finanszírozó, a társadalombiztosítás, pontosabban a törvényalkotó Állam, hogy milyennek kellene lenni egy hatékony eszköznek, akkor a legolcsóbb minőséget támogatja, mert nem számonkérhető a kivitel minősége! A prevenciót, kérem ezt se felejtsék ki a törvényalkotók! A megelőzés a legolcsóbb és a leghatékonyabb! A segédeszköz ellátást is meg kell újítani, tudásszintjét meg kell változtatni, mert ma amit a betegek kapnak, az legtöbbször, nem éri el a terápiás célt! Tisztelet jár a kivételnek!

A Ginop 2.1.7- 15-2016 -00308 pályázat keretében 2017-re az LBT kialakított egy diabéteszes cipő családot, amelyet később továbbfejlesztett a Lábbetegségek és deformitások szerint tipizált kaptakészítésen alapuló gyógycipő gyártás című, KFI 16-1-2017-0326 pályázat keretében.

Több mint 24.000 beteg lábadatának elemzésével megvalósította a mesterséges intelligencia segítségével az ortopéd cipő gyártást. A beérkező láb adatok és egyéb, betegség specifikus ismeretek alapján számítógép választja ki a méretenként 27 elemből álló kaptasorból az adott kliens lábához legjobban illő kapta típust, a felsőrész szabásmintáját ennek alapján szintén a számítógép határozza meg. A program az esetleges kapta módosításhoz is adhat javaslatot.

Eljutottunk oda, hogy egy hagyományos kézműves szakmát átalakíthat a mesterséges intelligencia. Ezt a tudást a cukorbetegek érdekében szeretnénk felhasználni. Természetes a rendszer nem csak a cukorbetegeket szolgálhatja, mert a cukorbeteg is lehet bütykös lábú, lehet mindenféle deformitása, mint a többi fájós lábú, idős embernek. Tehát ez a rendszer alapvetően átalakíthatja az ortopéd cipő ellátást.

Köszönöm szépen, hogy munkánkért megkaptuk a Richter díjat. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy az elmúlt 10 év munkája, a rengeteg fejlesztés beérett, jogos a díj, mert valami újat, jót sikerült létrehozni. Mi továbbra is azon vagyunk, hogy a cukorbeteg lábak meneküljenek meg az amputációtól.

Az ortopéd és egyéb egészségügyi kiegészítők modern gyártási folyamataiban a 3D szkennelési és 3D nyomtatás eljárás kiemelkedő hozzáadott értékkel bír a személyre szabhatóság vonatkozásában. Ehhez hozzáfejlesztve,  folyamatokba beillesztve az egyszerűen elérhető digitális személyreszabhatóságot egy új korszakalkotó megoldás fog összeállni. 

A digitalizált (3D szkennelt) végtagokról nyert adatok többféle módon is felhasználhatók és számos formatervezési lépés automatizálható vagy egyszerűsíthető a segítségükkel. 

Az egyszerűen, orvosok, ortetikusok által végrehajtható szoftverhasználat alapvető fontosságú a precíz, és szakmailag korrekt digitális ortézisek 3D editálást megvalósító szoftver fejlesztésénél. Ez az alapja annak is, hogy a folyamat utolsó lépéseként, 3D nyomtatóval elő tudjuk állítani az adott ortézist, a cipőgyártáshoz való kaptát, vizualizálható a lábra illő cipő képe a virtuális valóságban. Célunk a minél jobb és pontosabb betegellátás a korszerű informatikai rendszerek felhasználásával..

A projekt a  Széchenyi Terv Plusz program keretében 395,43 millió Ft európai uniós támogatás felhasználásával valósul meg két helyszínen, Nagyrév és Kecskemét településeken. A fejlesztés várhatóan 2025. I. negyedévében zárul!

(forrás: Dr. Orto)
hirdetés

Könyveink