hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Megy a magyar, jön a pénz

A külföldön dolgozók hazautalásaival, jövedelmi, megélhetési lehetőségeivel foglalkozik mai cikkében a Pénzcentrum.

2013-ban a hazautalások értéke Magyarországon elérte a 2403 millió dollárt (545 milliárd forintot) – emlékeztetnek a Világbank tavaly októberi becslésére. A Magyarországra érkező összegeket elsősorban Németországból küldik: 426 millió dollárt (96 milliárd forintot) utaltak haza a kint élő, dolgozó magyarok. A második helyre az Amerikai Egyesült Államok, a harmadikra pedig Kanada került.

A kint élő magyarok száma alapján is Németország az első, az ENSZ adatai szerint 105 ezer magyar él ott. Mellette Ausztria és az Egyesült Királyság a legnépszerűbb célországok a munkakeresők körében – idézi egy munkaközvetítő-iroda vezetőjét a lap. A leginkább keresett terület - munkavállalói oldalról - a vendéglátás, ezt követi az építőipar, majd jön a logisztika (raktárak és teherautó sofőrök), utána az egészségügy, majd a gyári munkák.

Egészen elképesztőek a különbségek az egyes szakmák/iparágak fizetései között, ha összehasonlítjuk a német, brit vagy svájci statisztikai hivatal adatait a hazaiakkal. Például Svájcban az adminisztráció területén közel bruttó egymillió háromszázezer forintot lehet keresni havonta, szemben a hazai 169 ezer forinttal; a szállítással, raktározással foglalkozók pedig közel havi egymillió négyszázezer forintot kapnak, több mint hatszorosát a hazai (átlag) 223 ezer forintnak. Egy doktor esetében akár tízszeres különbség is lehet a hazai fizetéshez képest.

Habár a szolgáltatások, lakhatási költségek valamivel magasabbak, a mindennapi kiadások már nem mutatnak jelentős különbséget, így egy külföldön élő magyar sokkal többet tud havonta félretenni, abból pedig itthon maradt rokonait, családját is támogatni – olvasható a penzcentrum.hu-n.

(forrás: Pénzcentrum)

cimkék

Könyveink