hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A keleti szomszédtól is menekülnek az orvosok

2013-ban is folytatódott az orvoselvándorlás Romániából - állapította meg pénteken a román orvosi kamara.

A közölt adatok szerint 2008 óta tavaly kérték a legtöbben (2995-en) a munkavállaláshoz szükséges igazolásokat. Az igénylők száma 2010-ben ugrott meg látványosan.

Az elmúlt hat évben összesen 13 872 orvos folyamodott az orvosi kamarához hasonló kéréssel. Az elmúlt hat évben legtöbben (2406) az általános orvosok közül kérték az elvándorláshoz szükséges papírokat, majd a háziorvosok következnek 1862 kérvénnyel. Emellett csaknem 840 sebész is kiváltotta a külföldi munkavállaláshoz szükséges iratokat.

Az orvosi kamara szerint az elvándorlás folytatása azt bizonyítja, hogy  az orvosok továbbra sem bíznak a romániai társadalomban és az egészségügyi rendszerben. Vasile Astarastoae, az orvosi kamara elnöke szerint ezek az adatok azt mutatják: mielőbb szükség van az orvosok megbecsülésének növelésére, aminek alapja a béremelés. A szakmai szervezet szerint az Európai Unióban a romániai kezdő gyakorló orvosok kapják a legkisebb fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A szakorvosok átlagosan 435 eurót visznek haza.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink