hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

A munka folytatódik!

Megszűnt a vizitdíj-Teljesítménydíjazást kapnak a háziorvosok

Bár sok helyütt már a népszavazás másnapján nem szedték, április 1-től hivatalosan is megszűnt a vizit- illetve a kórházi napidíj. Az eredeti tervek szerint ezen a héten folytatódnának a tárgyalások a díjfizetések elmaradása miatti kompenzációról a szakminiszter és a szakmai szervezetek között, ám mint az Horváth Ágnes felmentése utáni első sajtótájékoztatóján kiderült, az egyeztetések a finanszírozás átalakításáról zajlanak, amelyre az Országgyűlés április végéig adott határidőt. Az orvosi kamara jövő héten dönt a válaszlépésről.

A március 9-i népszavazás eredményeképpen a díjakat ugyan csak 2009. január elsejétől kellett volna megszüntetni, az Országgyűlés azonban úgy döntött, hogy már április elsejével eltörli a háziorvosoknál és a járóbeteg szakrendeléseken fizetendő vizitdíj-, illetve a kórházakban fekvőktől szedett napidíjfizetési kötelezettséget. Az új rendelkezés kihirdetésekor a köztársasági elnök világossá tette, véleménye szerint ebben az évben ellentételezni kell a szakma számára a referendum miatt kieső bevételeket. A kompenzációról meg is kezdődtek az egyeztetések Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és a szakma között. A miniszter lényegében csak egyetlen forrást látott a kompenzációra: azt a havi 280 millió forintot, amit korábban a házi gyermekorvosok kaptak, mivel ők nem szedtek vizitdíjat. A házi gyermekorvosok és az orvosi kamara ezt a javaslatot azonban nem találta megfelelőnek, ezért a miniszter bejelentette: az egyeztetések ezen a héten folytatódnak; és a miniszter konkrét javaslatokat vár a szakma képviselőitől. Kérdés azonban, hogy a miniszter felmentésének bejelentése miatt valóban folytatódik-e az egyeztetés.

A minisztériumból kérdésünkre válaszul egy sajtótájékoztató meghívóját küldték. Az állt rajta, hogy "A munka folytatódik!" Az ezzel a címmel kedd délután megtartott sajtótájékoztatón Horváth Ágnes egy három lépésből álló új finanszírozási elképzelést vázolt fel, amely csak részben válasz a háziorvosok vizitdíjkompenzációjára.

A háromelemű javaslat szerint egyes ellátások esetén nem az intézmény kapná a finanszírozást, hanem a biztosított szerezne hozzájárulást az ellátásához – függetlenül attól, hogy közfinanszírozású vagy magán egészségügyi szolgáltatónál veszi azt igénybe. A páciens számla ellenében az egészségbiztosítónál elszámolható finanszírozási összeg 70 százalékát kaphatná vissza a megyei egészségpénztáraktól (MEP-ektől), illetve 2009-től a választható egészségbiztosítási pénztáraktól. A számlaadási fegyelem erősítésével ez az ösztönző Horváth Ágnes szerint hozzájárulna a gazdaság kifehérítéséhez. A rendszer egyaránt vonatkozna a magánszolgáltatókra és azokra a döntően közfinanszírozott egészségügyi intézményekre is, amelyek nem finanszírozott szolgáltatást is nyújtanak.
A javaslat második eleme megemelné a szakorvosválasztás részleges térítési díját oly módon, hogy az a betegeket nem terhelné. Az intézményeknek eddig az OEP az ellátás költségének 70 százalékát térítette, a beteg ehhez adta hozzá a 100 ezer forintban maximált 30 százalékos önrészt. A tárca elképzelése szerint a biztosító(k) ezentúl az ellátás díjának teljes összegét utalniuk kellene a szolgáltatóknak, a betegutat megkerülő páciens pedig a 100 százalékon felül fizetné az ellátás költségeinek harmadát; ennek 20 százalékát javasolják közvetlenül az orvosnak, 10 százalékot pedig a kórháznak, szakrendelőnek adni.
Hárommilliárd forintot különítettek el a háziorvosok teljesítménydíjazására – jelentette be Horváth Ágnes. A fix finanszírozás változatlanul megmarad, a háziorvosok azért kaphatnak pluszpénzt, ha arra ösztönzik betegeiket, vegyenek részt népegészségügyi szűréseken. A részletek még kidolgozatlanok, de a menesztett egészségügyi miniszter szerint így a praxisoknál a vizitdíj-bevételből származó összeg fele is megjelenhet.

Szerdán dr. Éger István, a  Magyar Orvosi Kamara elnöke bejelentette: jövő héten egy orvoskongresszuson döntenek a válaszról, amely akár erőteljesebb érdekérvényesítő lépés is lehet.

B. B. - K. A.


cimkék

hirdetés

Könyveink