hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Meghaladta az 54 milliárdot a kórházak tartozása

Március végére akkora összegű tartozást halmoztak fel a kórházak, mint tavaly október végén, mondta a Napi.hu-nak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A Magyar Államkincstár adatai szerint 39,3 milliárd forintnyi kifizetetlen számla van a fekvőbetegeket ellátó intézményekben, de ebben az adatsorban nem szerepelnek a modellváltó orvosegyetemek. Az egyetemekkel együtt a növekedés 8,9 milliárd forint volt, miondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Napi.hu-nak.

A szakember szerint ez azt jelenti, hogy március végére az egyetemi klinikákkal együtt a tartozásállomány elérte az 54 milliárd forintot, ami csupán 5 milliárd forinttal marad el a tavaly október végi, adósságrendezés előtti összegtől. Februárban még 33,8 milliárd forintos adósságról közölt adatokat az államkincstár. A MÁK az egyetemi klinikák nélkül adja közre az adatokat, mióta az orvosegyetemek alapítványi fenntartásba kerültek.

Az egészségpolitika azt is meg akarja határozni, hogy az egyes ellátások ténylegesen mekkora összegbe kerülnek. Rásky László szerint azonban mindez nem változtat a jelenlegi helyzeten, hiszen a kórházi eszközbeszállítóknak az idén még egy forintot sem fizettek az intézmények. A tartozásállomány gyakorlatilag a tavaly október véginek felel meg.

Egyelőre az sem látszik, hogy a tényadatok feldolgozása után kormány az egészségügy rendelkezésére bocsátja-e a pluszfinanszírozáshoz szükséges összeget.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink