hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Már a gyógyítást nehezíti a kórházak eladósodása

A Népszava szerint nyárig 104 milliárd forintos kórházi tartozást rendezne a kormány, ám az adósság már március végén 110 milliárdnál járt.

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter a múlt hét közepén a kórházi adósságok rendezésének kormányzati szándékairól még csak annyit mondott, vizsgálják a lehetőségét, a Népszava úgy értesült, lényegében megszületett a döntés. Aszerint pedig a kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendez. A lap úgy tudja: az első részletet, mintegy 64 milliárd forintot egy hónapon belül, további 40 milliárdot júniusban utalhatnak az egészségügyi intézmények számláira. Ezúttal is szigorú megkötésekkel fizethetnek az adósok, így az első részletből elsősorban az állami beszállítók – köztük az energiaszolgáltatók – számláit kell kiegyenlíteni.

A kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében, az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak. Korábban Takács Péter államtitkár több fórumon is jelezte az állandó eladósodást a finanszírozás átalakításával szüntetné meg. A lap úgy tudja, erről szóló tervei a kormány elé kerültek. Ennek 100 milliárd forintos költsége miatt azonban ezt a megoldást a kormány egyelőre elvetette.

– A kórházi adósságok kezelése különösen nagy terhet jelent a gyógyszer-beszállítóknak – érzékeltette a Magyar Gyógyszerészi Kamara hétvégi vándorgyűlésén Feller Antal, a Hungaropharma korábbi vezérigazgatója, a Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke. Ő arról beszélt, hogy tavaly év végén már csaknem 30 milliárd forintnyi gyógyszer árával tartoztak a kórházak a nagykereskedőknek. Ebből csak a lejárt tartozás mintegy 10-13 milliárd forint volt. Feller Antal megjegyezte: a tavaly év végi adósságkonszolidáció érdemben nem csökkentette ezt a tartozást. Az idei év elején pedig nagy ütemben tovább növekedett az elmaradás.

A szakember a mind gyakoribb gyógyszerhiányokra utalva arról beszélt, hogy javíthatná a gyógyszerellátást, ha különböző szektorok – kormányzat, ellátók, beszállítók – között lenne együttműködés.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink