hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Májustól nem minden gyógyszertárban lesz kötelező a gyógyszerészi jelenlét

A Magyar Közlöny ez évi 13. számában 6/2024. (II. 6.) BM rendelet számon megjelent a 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet és a 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet módosítása. A módosítás értelmében május 6-tól nem lesz szükséges fiókgyógyszertárban gyógyszerész jelenlétét biztosítani. A kialakult helyzetet a kamara az elnökség soron következő ülésén értékeli.

Kedd este, 2024. február 6-án jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely nem teszi kötelezővé gyógyszerész jelenlétét a fiókgyógyszertárakban, írja a lap. A tavaly nyár óta ismert tervezetet Pintér Sándor belügyminiszter aláírta, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint:

A közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet (a továbbiakban: R2.) 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a § a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:

A gyógyszertár működtetője a közforgalmú és a fiókgyógyszertárban ügyeleti, készenléti időben gyógyszerészi jelenlétet biztosítani köteles.

A gyógyszertár működtetője a közforgalmú gyógyszertár nyitvatartási idejében gyógyszerész személyes jelenlétét folyamatosan biztosítani köteles.

A gyógyszertár működtetője a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében a (2c) bekezdésben foglaltak kivételével a gyógyszerészi jelenlétet úgy is biztosíthatja, hogy a gyógyszerész személyesen a fiókgyógyszertárban nincs jelen, azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható, mind a gyógyszertár alkalmazottja, mind a beteg részére felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad (a továbbiakban együtt: távfelügyelet). Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata.

(2c) Gyógyszerész személyes jelenlétét kell biztosítania a fiókgyógyszertár működtetőjének, amennyiben a gyógyszertár

a) gyógyszer készítését, vizsgálatát,

b) fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását és kiadását végzi.

A rendelet hatálybalépése azért húzódott az elmúlt fél évben, mert jogszabályváltozást támogató Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége több módosítással élt, ahogy a rendeletet ellenző Magyar Gyógyszerészi Kamara, Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, valamint a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) is, emlékeztet az Index,arra is felhívva a figyelmet, hogy a fiókpatikákban kizárólag gyógyszerkiadás folyik. A magisztrális gyógyszerkészítés, a gyógyszervizsgálat, illetve a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolása és kiadása továbbra is az „anyapatikában” zajlik, hiszen ezeket csak gyógyszerész végezheti.

A kialakult helyzetet a kamara az elnökség soron következő ülésén értékeli, közölte honlapján az MGYK.

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

Könyveink