hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.

Május közepétől változik egyes gyógyászati segédeszközök támogatása

Információink szerint május közepétől emelkedik néhány ortopéd gyógyászati segédeszköz állami támogatása, emellett korszerűbb végtag-protézisek, illetve kerekesszékek befogadásáról is döntött az egészségbiztosító. Mindez a betegek és a forgalmazók helyzetén is javíthat. A kiskereskedők egy konferencián felvetették, hogy az eszközök használatának betanítását is finanszíroznia kellene az államnak.

Emelkedik néhány gyógyászati segédeszköz támogatási kulcsa. Május 16-ától a betegek számára olcsóbbak lesznek egyes hallókészülékek, és néhány ortopéd-termékhez is magasabb összegű állami hozzájárulást rendeltek. Ezenkívül korszerűbb alsóvégtag-protézisek és kerekesszékek kerülnek a negyedévente felülvizsgált támogatott körbe – tájékoztatta a Medical Online-t dr. Daubner Monika, az OEP Gyógyászati Segédeszköz- és Gyógyfürdő főosztályának vezetője. A fixesítés miatt eddig a legolcsóbb kerekesszéket támogatta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ami az aktív életet élő mozgássérültek igényeit nem elégítette ki, így sokan egyedi méltányossági eljárás során kérelmezték, hogy korszerűbb segédeszközhöz juthassanak. Várhatóan ez a probléma az új székek befogadásával megoldódik. Daubner Monika az idei évre tervezett egyéb változásokkal kapcsolatban elmondta: június-júliusban látják majd, hogy a támogatási rendszer módosítása hogyan hat a keresletre, és csak azután lehet arról beszélni, hogy az év második felében milyen változásokkal lehet javítani a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzáférést.
Az OEP-kasszát kímélő takarékossági intézkedések a gyógyászati segédeszközök piacát sem kerülték el: tavaly év elején a korábbi mintegy 50 milliárd forintról 36,6 milliárdra csökkentették a betegek életminőségét javító eszközökre fordítható állami támogatást. Ez átrendezte a piacot; a változások legnagyobb vesztesei a betegek és a kisebb forgalmazók lettek.
Miközben a gyógyszerkiadások egy évtized alatt 100 milliárdról 323 milliárdra nőttek, addig az állam segédeszköz-kiadásai 16,8-ról 36,6 milliárdra. Plasztikusabban ez azt jelenti, hogy korábban hatszor annyi támogatott gyógyszer fogyott, mint gyógyászati segédeszköz, ma kilencszer annyi, miközben az uniós tagországok átlaga: három az egyhez. Ráadásul a 2002-től a dinamikusan növekvő kötszerkiadások is a segédeszköz kasszába kerültek, így elmondható, hogy a piac gyakorlatilag stagnál.
Az OEP-pel szerződött vállalkozások mindössze 0,3 százaléka, azaz 11 cég segédeszközei teszik ki a gyógyászati segédeszközre fordítható állami támogatás ötödét, azaz 7,5 milliárd forintot. A kereskedők 53 százaléka, csaknem 400 vállalkozás a kiadások 10 százalékán, mintegy 3,6 milliárd forinton osztozik – mondta el Ungár Klára, OEP főigazgató-helyettese a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) hétvégi, Egerben megrendezett VIII. kongresszusán. Ez a kisebb gyártók esetében évente átlagosan kevesebb, mint 10 millió forintos árbevételt jelent.
Egyes régiók a jelenlegi finanszírozás következtében ellátási zavarokkal küzdenek. Dr. Daubner Monika, az OEP főosztályvezetője előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy megyénként igen jelentős eltéréseket mutat a segédeszköz-ellátás. Torjákné Amberger Teréz, a Gazdasági Versenyhivatal irodavezetője megállapította, hogy a segédeszköz-piacon a verseny torzított, az árak egyes termékek esetén épphogy fedezik a költségeket. Nemcsak a kisebb forgalmazók, hanem a betegek is kiszolgáltatottak, mert nem jutnak tájékoztatáshoz, a szabályozás kevéssé átlátható és termékcsoportonként jelentősek az eltérések.
A Forgalmazók az Egészségért Szövetség szerint díjazni kellene a segédeszközökkel kapcsolatos szolgáltatást, hiszen a betegellátás, azaz a tanácsadás, a segédeszközök – például az emlőprotézis, a kerekesszék, az izületi rögzítők – használatának betanítása esetenként fél-egy órát is igénybe vehet. A szövetség szerint állami forrásokat kellene elkülöníteni a segédeszközökkel kapcsolatos tájékoztatásra.


Bánky Bea

cimkék

hirdetés

Könyveink