hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Egészségpolitika

Május 31: Dohányzásellenes Világnap

A kép életeket ment

A dohányzás egészségkárosító következményeit gyakran sokkoló hatású képekkel bemutató figyelmeztetések hatására egyre több dohányos akar leszokni, és bizonyítottan a tovább dohányzók is kevesebb cigarettát szívnak el. A WHO sürgeti az országokat az életmentő figyelmeztető képek azonnali bevezetésére.

A dohányzás az első számú megelőzhető halálok a világon

Több mint 5 millió ember hal meg évente a dohányzás miatt világszerte – többen, mint ahányan a HIV/AIDS, a malária és a tuberkulózis következtében együttvéve. Ez az egyetlen törvényesen forgalomban lévő árucikk, amely akkor is öl, ha az a terméket pontosan a gyártó utasításainak megfelelően használja. Akár minden második dohányos is a dohányzásával kapcsolatos betegségben veszítheti életét, ha fiatalon szokik rá. A cigarettafüst mindenkit veszélyeztet, aki beszívja azt, a dohányzó személyt és a környezetét egyaránt. A dohányzás világszerte a legtöbb ember életét követelő környezetszennyezés. Mások cigarettafüstje miatt hazánkban mintegy 2300 személy veszíti életét, több mint kétszer annyian, ahányan közlekedési balesetben az utakon.

A dohánycégek évente milliárdokat költenek arra, hogy a cigarettát kipróbáló fiatalok függő dohányosokká váljanak, és a jelenlegi dohányosokat visszatartsák a leszokástól. A reklámozással, a promóciós kampányokkal és a meghódítani szánt fogyasztóréteg eléréséhez leginkább megfelelő megjelenési forma kialakításával (rózsaszínű doboz, hosszú, vékony szálú, illatosított, ízesített cigarettaszálak stb.) igyekszik a dohányipar elterelni a figyelmet a termékeinek halálos következményeiről.

Egyre több országban törvény írja elő, hogy a dohánytermékek csomagolásán az eddigi szöveges figyelmeztetés helyett, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott figyelmeztető képeket jelenítsék meg a cigarettásdobozokon. Az Európai Unió minden tagállama nyelvén – így magyarul is – már évekkel ezelőtt adaptálta a WHO által ajánlott figyelmeztető képeket, és ajánlja azok mielőbbi bevezetését.

A dohányzás egészségkárosító következményeit gyakran sokkoló hatású képekkel bemutató figyelmeztetések hatására egyre több dohányos akar leszokni, és bizonyítottan a tovább dohányzók is kevesebb cigarettát szívnak el. Az egyértelmű bizonyítékok ellenére 10 emberből 9 olyan országban él, ahol még mindig nem kötelező a figyelmeztető képek megjelenítése a dohánytermékeken.

A nikotin egy rendkívül erős hozzászokást kialakító drog. Az emberek figyelmeztetése a dohányzás veszélyeinek valós, gyakran megrázó képek bemutatása révén hosszú távon elősegíti a dohányzás visszaszorítását. A figyelmeztető képek megjelenítésének kötelezővé tétele egy egyszerű, olcsó és hatékony stratégia, amely jelentősen csökkentheti a dohányosok számát, és életek ezreit mentheti meg már néhány éven belül.

Magyarországon naponta 2 teli autóbusznyi ember veszíti életét a dohányzás következtében, és még mindig nincsenek figyelmeztető képek a cigarettás dobozokon.

A képes figyelmeztetések mindenki számára világosak és egyértelműek, amelyet még az olvasni nem tudó dohányosok is azonnal megértenek. Általuk csökkenthető a cigarettás dobozok attraktivitása, a kevésbé vonzó külső pedig kevésbé serkent vásárlásra. Ez különösen a fiataloknál, az új fogyasztók vásárlásánál jelentős szempont, akiknél a külső megjelenés, a megvásárolandó termék vonzósága fontos szempont.

Ennek ismeretében a WHO a 2009. évi Dohányzásellenes Világnapon arra hívja fel az országok vezetőinek és választó polgárainak a figyelmét, hogy a cigarettás dobozokon elhelyezett egészségügyi fegyelmeztetéseknél kombinálják a szöveget képekkel. A nagy méretű és elrettentő képek a hozzájuk tartozó szöveggel együtt az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módszer a dohányzás súlyos egészségügyi kockázatának a bemutatására és a fogyasztás visszaszorítására.

Miért van szükségünk nekünk, magyaroknak is a figyelmeztető képek mielőbbi bevezetésére?

Mert ahol eddig bevezették, ott bevált.

Kanadában a dohányosok 58%-a mondta, hogy a képes figyelmeztetések hatására többször gondoIkodnak el a dohányzás egészségre ártalmas hatásain.

Brazíliában a dohányosok 67%-a mondta, hogy a figyelmeztetések hatására akar leszokni a dohányzásról, és 54%-uknak megváltozott a dohányzás egészségügyi következményeiről alkotott véleménye.

Szingapúrban a dohányosok 28%-a kevesebb cigarettát szív el a képes figyelmeztetések hatására., és minden hatodik dohányos kerüli a dohányzást a gyermekek közelében.

Thaiföldön a dohányosok 44%-a gondolt arra,, hogy a következő hónapban leteszi a cigarettát, és 53%-uk tudott meg többet a dohányzás egészségkárosító hatásairól.

Tüdőbeteg.hu

Miért vezesse be az Önök kormánya is a képes figyelmeztetéseket a dohánytermékeken?

Luk Joossens, az Európai Rákellenes Ligák Szövetsége (ECL) tanácsadója, Budapest, 2009. május 4.

A dohánytermékeken elhelyezett képes egészségügyi figyelmeztetéseket világszerte 24 országban használják, és a jövő évben bevezetésre kerülnek Svájcban és Lettországban is. A dohánytermékeken elhelyezett színes, képalapú egészségügyi figyelmeztetések sokkal hatásosabbak, mint a csupán szöveges figyelmeztetések.

Mind az Egészségügyi Világszervezet, mind az Európai Unió egészségügyi biztosa támogatják a képes egészségügyi figyelmeztetések elhelyezését minden dohányterméken, és semmilyen elfogadható ok nem szól ez ellen. 

Az Egészségügyi Világszervezet dohányfogyasztás megfékezéséről szóló keretegyezményének (FCTC) első irányelve, hogy mindenkit tájékoztatni kell az egészségügyi következményekről, a dohányzás addiktív természetéről és arról a halálos fenyegetésről, amit a dohányfogyasztás, illetve a dohányfüstnek való kitettség jelent (4. cikk, 1. bekezdés).  

Az alábbiakban tíz okot sorolunk fel, amelyek igazolják annak szükségességét, hogy a dohányosokat a dohánytermékeken elhelyezett képes figyelmeztetések útján tájékoztassák. 

  1. Szembetűnő: ez egybecseng azzal a szólással, hogy „egy kép többet mond ezer szónál”, és azzal az általános nézettel, hogy egy kép gyakran hatásosabb, mint egy egész oldalnyi szöveg.
  2. Informatív: négy országban elvégzett kutatások azt mutatták, hogy Kanadában, ahol a képes figyelmeztetések között szerepel az impotencia kockázatára vonatkozó információ is, a dohányosok csaknem háromszor nagyobb arányban értenek egyet azzal, hogy a dohányzás impotenciát okoz, mint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Ausztráliában élő dohányosok.
  3. További motiváció a dohányosok számára, akik le szeretnének szokni: Kanadában a dohányosok 44%-a azt mondta, hogy a képes figyelmeztetések megnövelték a motivációjukat, hogy leszokjanak a dohányzásról.
  4. Kevésbé vonzó a fiatalok számára: a 15 és 17 év közötti belgiumi dohányosok 48%-a úgy gondolja, hogy az új figyelmeztetések miatt a csomagolás kevésbé vonzó.
  5. Javítja a dohánytermékek reklámozására vonatkozó általános tilalmat: a dohánytermékek csomagolása reklámhordozónak számít. A képes egészségügyi figyelmeztetések fontos lépést jelentenek a generikus csomagolás (reklám nélküli csomagolások) bevezetése felé. Mindkét megközelítés összhangban van azzal a szándékkal, hogy a dohánytermékek reklámozásának minden formáját be kell tiltani.
  6. Fontos információkat hordozhat a leszokás módját illetően: Ausztráliában, Brazíliában, Új-Zélandon és Szingapúrban a csomagoláson egy leszokást segítő vonal telefonszáma is szerepel. A legtöbb európai országban a leszokást segítő vonal telefonszáma csak a dohánytermékekre kerülő 14 egészségügyi figyelmeztetés egyikében szerepel. A belgiumi dohányosok fele szeretné, ha a leszokást segítő vonal telefonszáma minden dohányterméken szerepelne. Svájcban az országos leszokást segítő telefonszámnak minden dohánytermék csomagolásán szerepelnie kell majd.
  7. Az átfogó dohányzás visszaszorítására irányuló politika fontos eleme: a dohánytermékeken szereplő képes egészségügyi figyelmeztetések miatt a termék kinézete kevésbé vonzó, és a dohányosokat célozza meg azzal, hogy információkat nyújtanak a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Alapvető részét képezik az átfogó dohányzás visszaszorítására irányuló programnak.
  8. Jogilag kivitelezhető: a Dohánytermékekről szóló irányelv (2001/37/EK) szerint az EU tagállamok szerepeltethetnek képes egészségügyi figyelmeztetéseket a dohánytermékeken. A képes figyelmeztetések alkalmazásának követnie kell a színes fényképek és egyéb illusztrációk dohánytermékek csomagolásán egészségügyi figyelmeztetésként történő felhasználására vonatkozó, 2003. szeptember 5-i bizottsági határozatot (2003/641/EK).
  9. Technikailag kivitelezhető: a dohánytermékeken elhelyezett képes egészségügyi figyelmeztetések már 24 országban léteznek.
  10. Alacsony költségek a kormányok számára: a képes egészségügyi figyelmeztetések a dohányipar számára jelentenek költséget, a kormányok számára viszont alig.
 

A kérdés továbbra is változatlan: miért vonakodnak a kormányok kötelezővé tenni a képes egészségügyi figyelmeztetéseket a dohánytermékeken? Az egyik érv lehet, hogy a sokkoló képek alkalmazása talán nem a legjobb módja a dohányosok tájékoztatásának. Azonban az Egyesült Királyságban elvégzett kvalitatív kutatás kimutatta, hogy a képek számítanak a leghatásosabbnak, amikor megrázkódtatást, a sürgősség érzetét és együttérzést közvetítenek. A dohányosok általában az olyan „sokkoló” képeket részesítik előnyben, amelyekre felkavaró vagy kellemetlen ránézni. A Belgiumban elvégzett kutatás hasonló eredményeket hozott. A kutatások szerint azok a figyelmeztetések voltak a leghatásosabbak, amelyek a legéletszerűbbek és legfelkavaróbbak voltak. Valójában tíz jó okunk van a képes egészségügyi figyelmeztetések dohánytermékeken történő bevezetésére, és egyetlen elfogadható indokunk sincs ellene.

cimkék

hirdetés

Könyveink