hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Nem lehet népszavazást tartani az aktív eutanáziáról, Karsai Dániel a Kúriához fordul

Elutasította Karsai Dániel eutanáziával kapcsolatos népszavazási kérdéseit a Nemzeti Választási Bizottság, írja a Népszava. Karsai a Kúriához fordul.

Karsai Dániel két kérdése arról szólt, hogy a Btk. alapján ne lehessen felelősségre vonni senkit, aki teljes cselekvőképességgel rendelkező, fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen állapotban lévő személyeknek nyújt segítséget.

A népszavazásra javasolt kérdéseket tavaly december 11-én nyújtották be a Nemzeti Választási Irodának.

Karsai Péter (az érintett testvére) a döntés után azt mondta, ez a kérdés 10 millió magyar állampolgár ügye, amit nem hagynak ennyiben. Ha megkapják a hivatalos értesítést az elutasításról, akkor a jogászok elkezdenek dolgozni a további lépések kidolgozásán, írja a Népszava.

Frissítés: 2024. 02. 04.

,,Higgadtan, de nagyon eltökélten megyünk tovább", jelentette be Facebook-posztjában Karsai Dániel, jelezve, hogy a Kúriához fordul, miután a Nemzeti Választási Bizottság csütörtökön elutasította az eutanáziával kapcsolatos népszavazási kérdéseit.

Döntését az NVB azzal indokolta, hogy a két kérdést népszavazásra bocsátása sértené az élethez való jogot és alkotmányellenes lenne, amire a gyógyíthatatlan betegséggel, ALS-szel küzdő alkotmányjogász most úgy reagált, ,,az élet jog, de nem kötelesség, az életvégi döntésekhez való jog viszont az emberi méltóságból fakad”, ezért alkotmányjogi szempontból tarthatatlannal látja az NVB álláspontját. „Hamarosan a Kúriához fordulunk, az érveinket tartalmazó beadványt nyilvánossá fogjuk tenni", fogalmazott.

Facebook-posztjában Karsai Dániel kitért arra is, hogy Balog Zoltán volt humánerőforrás-miniszter, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnöke végül elállt a nyilvános vitától, legalábbis egyelőre. „Balog Zoltán úr először mindenképpen személyes találkozót akart volna. Ezt én elutasítottam, ugyanis ő nekem nem spirituális segítőm. Remélem, azért a nyilvános beszélgetésre még sor kerül" – írta az alkotmányjogász.

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink