hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Lezárult az Életminőség fejlesztése Kelet-Magyarországon projekt

A pályázat célkitűzése volt, hogy az életminőség javítására alkalmazzák a projektben megvalósuló kutatások módszereit és eszközeit.

A Debreceni Egyetem több kara, illetve szervezeti egysége – a Klinikai Központ, az Általános Orvostudományi-, a Gazdaságtudományi-, és a Bölcsészettudományi Kar, valamint a Sporttudományi Koordinációs Intézet –, valamint a Szegedi Tudományegyetem konzorciumi megállapodás keretében közösen vett részt a 2017. január 1-én elindult és 2022. március 31-én befejeződött pályázat megvalósításában, melynek átfogó célkitűzése volt a projekt során megvalósuló kutatások eredményeinek, módszereinek és eszközeinek alkalmazása az életminőség javítására.

A számos területen folytatott kutatások elsődleges célja az volt, hogy az életminőség javítása érdekében megismerhetővé váljanak a fokozott kockázatú egyének egészségi állapotának fizikai aktivitás hatására bekövetkezett változásai, illetve elérhetővé váljon egy olyan "sport-biotechnológia kitt", amely alapként szolgálhat a további sportteljesítmény-vizsgálatok modellezésének és elemzésének.

Életre hívtak olyan speciális terápiás kezelések, amelyek elősegítik az egészséges élettartam meghosszabbítását. Ehhez kapcsolódóan sor került egy 10.000 fős felmérésre, melynek kiértékelését követően, 200 fős részvétellel, személyre szabott „életmódváltó” program került kidolgozásra – nem gyógyszeres kezelési formák bevezetésének kezdeményezésével és 12 hónapos nyomon követéssel, illetve komplex szakértői team – orvos, dietetikus, szakedző, testnevelő – bevonásával.

Megtörtént egy "sport antiaging" modell kidolgozása. Fentieken túl, kifejlesztésre került egy széles kör által hasznosítható, a pszichés- és fizikai stressz elkülönítésére alkalmas sportpszichológiai diagnosztikai tesztcsomag, mely lehetővé teszi a sportban meghatározó pszichológiai faktorok komplex diagnosztikus vizsgálatát. Ezen eszköz feladata egy komplex metodológia kialakítása, amely mindazon diagnosztikai elemet tartalmazza, amely lehetővé teszi a vizsgált személy pszichoszomatikus egészségi státuszának a lehető legpontosabb felmérését, melynek adatai alapján sor kerülhet személyre szabott terápia kialakítására.

A „Életminőség fejlesztése Kelet-Magyarországon: Táplálkozás-, teljesítménybiológiai és biotechnológiai experimentális kutatások és eszközfejlesztések a humán megbetegedések megelőzésére és kezelésére” című pályázat megvalósításának eredményeképpen az egyéni- és csapatsportágakra speciálisan kifejlesztett, számítógéppel vezérelt sport-pszicho-diagnosztikai tesztek készítésére is sor került. A lakossági egészségmagatartásban a sport jelentőségét, gazdasági hatásait kutató alprojekt egyik munkacsoportja által egy komplex egészséggazdasági modell kidolgozása valósult meg, amely mind az egyéni-, mind a szervezeti-, mind pedig a nemzetgazdasági vonatkozásokat jellemzi; míg a másik munkacsoport az élelmiszer-marketing és az egészséggazdaság vonatkozásában végzett kutatásokat.

A pályázat 100 %-os támogatási intenzitás mellett valósult meg. A projekt összköltsége 1 070 225 623 Ft, amelyből a Debreceni Egyetem, a konzorcium vezetőjeként 870 225 623 Ft, míg a Szegedi Tudományegyetem 200 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink