hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.

Levelek a póluskórházakról

Levelet intéz az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága az egészségügyi és a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez, hogy a legnagyobb uniós egészségügyi pályázat második fordulójában lehetőség szerint vegyék figyelembe a régiók közötti különbségeket.

A levéllel minden képviselő egyetértett, így azonban a többség elvetette Csáky András MDF-es politikus azon indítványát, hogy bizottsági állásfoglalásban kérjék kormányzatot: találjon forrást a közép-magyarországi régió fejlesztésére is.

A hétfői rendkívüli bizottsági ülést a Fidesz kezdeményezte, mert magyarázatot szeretett volna kapni arra, hogy a 85 milliárd forintos, póluskórház-fejlesztésre szánt uniós forrásból miért maradt ki a székesfehérvári Szent György Kórház. 
A pólusprogram célja, hogy minden régióban legyen egy olyan intézmény, amely a legmagasabb színvonalú, progresszív ellátást nyújtja a lakosoknak. Az "egészségpólus" pályázaton infrastrukturális fejlesztésekre és eszköz-, műszerbeszerzésre lehetett pályázni. Székely Tamás egészségügyi miniszter a testület előtt elmondta: december közepén zárult le az első forduló. Összesen 75 milliárd forintra pályázhatnak egészségügyi intézmények a pólusprogram keretében, a kormány azonban további 10 milliárd forintot rendelt ehhez a pályázathoz. A kedvezményezetti kör az orvosegyetemek - kivéve a központi régióban -, valamint régiónként maximum egy, aktív kapacitással rendelkező intézmény volt. Kilenc pályázat érkezett - mondta a miniszter -, és minden intézmény teljesítette a minimális pontszámot. A pályázati keretösszeg azonban véges, így a Fejér megyei Szent György Kórház tartaléklistára került, mivel ez az intézmény kapta a legkevesebb pontot.



medicalonline.hu; MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink