hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Lesújtó adatok a magyar idősekről

Magyarországon a legtöbben úgy látják, hogy nehéz a nyugdíjasok helyzete, nem élnek jól, nélkülözniük kell, derült ki a Pénzcentrum legfrissebb kutatásából.

Nemcsak az idősek anyagi helyzete, hanem az egészségi állapota is romló tendenciát mutat a koronavírus járvány megjelenése óta, és a legtöbben a jövőt illetően is pesszimisták. Az aktív lakosság és a nyugdíjasok közül is kevesen számítanak arra, hogy a 2022-es év javulást fog hozni a magyar idősek helyzetében. A cikksorozat első részében a kutatás legfontosabb, általánosabb megállapításait közlik.

Anyagi helyzetével kapcsolatban mindössze a válaszadók 19,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs anyagi gondja és tartaléka is van, 34,5 százalékuk viszont éppen csak kijön a havi jövedelméből. Bár a nyugdíjasok 41,2 százalékának nem változott az anyagi helyzete azóta, hogy a koronavírus járvány elérte Magyarországot, és 4,8 százaléknak még javult is, mégis 53,3 százalék nyilatkozott úgy: inkább, vagy jelentősen romlott az anyagi helyzete.

A legtöbben úgy érzik, hiába nőtt a nyugdíj, az infláció nagyobb mértékű volt - különösen sokszor említették az élelmiszerek, vitaminok, gyógyszerek drágulását. Ezen felül rengetegen kiemelték azt is, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer százalékos éves emelése igazságtalan az eleve kevés nyugdíjból élőkkel szemben, és emiatt szegényednek el egyre inkább. Felújításra, vagy nagyobb háztartási gép cserére a legtöbben nem is gondolnak, többen említették, hogy rettegnek a váratlan kiadásoktól.

Bár nem olyan mértékben, mint az anyagi helyzet (53,3%), a nyugdíjasok egészségi állapota is nagy arányban romlott a járvány óta. Jelenleg a fizikai állapot megítélése is aggasztó arányt mutat: a válaszadók 16,4 százalékának mindennapi nehézséget jelent a rossz egészségi állapota.

Részletek

(forrás: Pénzcentrum)

cimkék

hirdetés

Könyveink