hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Lejárt követeléseik felét sem fizették ki a beszállítóknak

Az Orvostechnikai Szövetség értékelte a szervezet adósságrendezésről készült felmérésére adott válaszokat, írja a Népszava.

Év végéig lejárt követeléseik felét sem fizették ki a piaci beszállítóknak a kórházak – tájékoztatta a Népszavát Rásky László, Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

A cégek levélben személyes találkozót kérték Takács Péter egészségügyért felelős államtitkártól, s egyben jelezték azt is, hogy további kormányzati intézkedéseket tartanak szükségesnek a kórházak gazdálkodási stabilitásának helyreállítására és az orvostechnikai szállítók lejárt kintlévőségeinek kiegyenlítésére.

Tavaly novemberre már 120-130 milliárd forint kifizetetlen számlája keletkezett az egészségügyi ellátóknak.  December elején a kormány ennek az adósságnak a 70 százalékásra biztosított forrást. A tartozások rendezésére külön szabályokat léptettek hatályba, így például a szolgáltatók csak meghatározott sorrendben fizethettek a hitelezőiknek. E lista elején a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) hatáskörébe tartozó feladatokkal kapcsolatos lejárt tartozásokat kell kiegyenlítése volt. A sorban ezt a hivatal a büntetés-végrehajtási szervezeteknél fölhalmozódott számlák rendezése követte és csak ezután következhetnek az egyéb beszállítók.

Rásky László elmondta: a december eleji adósság rendezés ellenére a múlt év végén 62-63 milliárdra nőtt az ellátók tartozása. 

Az intézmények nemcsak a gyógyításra kapnak a szükségesnél kisebb összeget, de nem kapták meg sem a jubileumi jutalmak kifizetéséhez, sem a végkielégítésekre szükséges forrást.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink