hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Különleges egészségügyi szereplő támadja a legnagyobb magyar magánkórházakat

Mostanra a Semmelweis Egyetemen is megteremtődött a színvonalas fizetős ellátás feltételrendszere, szervezési, pénzügyi háttere, nyilatkozta a Portfolio-nak Kovács Róbert, a Semmelweis Egészségügyi Kft. ügyvezető igazgatója.

Az árbevétel alapján felállított éves rangsorban a magánszolgáltatók között már a 15. lenne az egyetem által tulajdonolt privát ellátó. A többéves biztosító múlttal rendelkező cégvezetővel beszéltek arról is, hogy a gyakorlatban hogyan működik egymás mellett párhuzamosan az egyetem különböző klinikai épületeiben a közfinanszírozott és a privát betegellátás, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szigorú felügyelete és engedélyei mellett, valamint az egyetemi infrastruktúra bérlése közepette, amiért a kft. százmilliós nagyságrendű bérleti díjat fizet. Kovács Róbert felhívta a figyelmet egy új trendre is: kiemelt szolgáltatóként szerződtek le a magyar piacon aktív nagy magánbiztosítóval, az így biztosított betegek ennek következtében már komplexebb ellátáshoz is juthatnak a privát szektorban. Ez egy újfajta versenyelőny a Semmelweis Egészségügyi Kft. oldalán.

Bár a tulajdonos más, mint a többi privát egészségügyi szolgáltató esetében, azt mondhatjuk, hogy ugyanazon a piacon versenyeznek, ugyanazokért a fizetős betegekért és egyazon orvosi, szakdolgozói kapacitásért. Ennek fényében hol helyezné el a céget a magánszolgáltatók piacán?

Ismerem azokat a listákat, amelyeket általában az árbevétel alapján szoktak összerakni. Ezek vegyes képet mutatnak, mert vannak közöttük hozzánk hasonlóan komplex profilú szolgáltatók, meg olyanok is, akik specializáltak, egy szakmában nagyon jók. De való igaz, hogy összességében az árbevétel meghatároz valamit, így a tavalyi számok alapján meggyőződésem, hogy valahol az első 15-ben vagyunk.

A tulajdonosi háttérben (Semmelweis Egyetem) más a társaság, de miben más még a versenytársaihoz képest?

A legkomplexebb szolgáltatási háttérrel rendelkezünk, aminek az az alapja, hogy az Semmelweis Egyetem teljes profilja a hátunk mögött áll. Megegyezően működünk a többi szolgáltatóval abban, hogy ugyanúgy a NNGYK ad konkrét engedélyt bizonyos szolgáltatások elvégzésére, amennyiben a tárgyi és a személyi feltételek a rendelkezésünkre állnak. Látni kell, hogy hatalmas versenyelőny mindaz, ami számunkra az egyetemen elérhető. Viszont a másik oldalon a működésünket nehezíti azon tényező, hogy nekünk nem egy körülhatárolt multifunkciós kubatúránk van, ahova odahívjuk a beteget és a földszinten egy központi recepción fogadjuk, majd felmegy a lifttel az emeletekre, ahol az egyiken a fekvőbeteg-ellátás van, a másikon a járóbeteg-ellátás, és az egész egy viszonylag egyszerű rendszerben tud működni. Ezzel szemben nekünk ezt egyesével, több helyszínen kell megszerveznünk.

Hogyan valósul meg a gyakorlatban, hogy gyakorlatilag egyazon intézmény lát el állami és magán betegeket?

Fontos leszögezni, hogy jogilag két egészségügyi szolgáltatóról beszélünk, azaz a Semmelweis Kft. önálló jogi személy, amely meghatározott szakmákra önálló NNGYK engedéllyel rendelkezik. A Kft. nem végez semmiféle közfinanszírozott tevékenységet, azaz kizárólag magánegészségügyi szolgáltatást nyújtunk, és a jogszabályi környezet maximális betartása mellett a Semmelweis Egyetem által nyújtott közfinanszírozott ellátástól térben és időben elhatárolva tesszük ezt. 2021 márciusától, azaz az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetését követően még markánsabb lett az elvárás az egészségügyi dolgozók által ellátott magán és közfinanszírozott ellátások körében. A mi engedélyeink már korábban is és azóta is konkrétan meghatározták, hogy az egyetem tulajdonában lévő klinikai épületek meghatározott helyiségeiben hány órától hány óráig milyen típusú szolgáltatást nyújthatunk a közfinanszírozott időszakon kívül, amit az NNGYK minden esetben összenéz az egyetem számára kiadott közfinanszírozott ellátásra szóló engedéllyel. Ha például jönnék egy olyan javaslattal, hogy fizetős ellátást szeretnék nyújtani ekkor és ekkor, akkor az NNGYK ezt megvizsgálja, majd azt mondja, hogy ez ekkor és ekkor nem lehetséges, mert abban az idősávban, azon a helyen államilag finanszírozott közellátás történik épp, és ez ugyanott, ugyanakkor kizárja a magánbetegek ellátását, ellenben egy másik időpontban lehet.

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink