hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Kökény szerint már van kormánydöntés a regionalitásról

Állami monopólium marad a kötelező egészségbiztosítás a rendszer átalakítása után is – közölte Kökény Mihály. Az MSZP egészségügyi szakpolitikusa a Medical Online-nak azt mondta, a szocialisták által szorgalmazott regionális rendszer kiépítéséről – általában az állami szervek dekoncentrálása kapcsán – lényegében már volt kormánydöntés; így ehhez nem is kell törvényt alkotni.

Az egészségbiztosítás új koncepciójának elkészítését június 30-ig várja a kormány Székely Tamás egészségügyi minisztertől. Ennek részleteiről legutóbb kedden tárgyaltak a szocialista frakció szakpolitikusai, s mint Kökény Mihály elmondta, egyetértés volt az ezzel kapcsolatos elképzelésekben. A koncepció szerint a kötelező egészségbiztosítás állami kézben marad, de szükségesnek tartják, hogy erősödjön a biztosító szolgáltatásvásárlói szerepe, miként azt is, hogy bizonyos feladatokat decentralizáljanak, illetve regionális szervezetekbe szervezzenek. Arra felvetésünkre, hogy egyes megfogalmazások szerint a szocialisták újra előveszik a regionális pénztári elképzelést, csak ezúttal törvény nélkül, Kökény Mihály azt mondta, mindig is volt ilyen elképzelés. Korábban már született kormánydöntés arról, hogy a dekoncentrált állami szervezeteket regionálisan kell felállítani, csak ezt az SZDSZ-el folytatott tárgyalások és az annak nyomán születő kompromisszum miatt vették le a napirendről.
A szocialista politikus szerint ehhez tehát törvényt sem kell alkotni, s csupán néhány törvényhez kell majd „hozzányúlni”; annak érdekében például, hogy szabályozzák, mekkora önállósággal vásárolhatnak majd szolgáltatást a regionális pénztárak. Ehhez természetesen megfelelő invesztíció, informatikai fejlesztés is szükséges – mondta.
A regionalitás indokaként Kökény Mihály utalt rá, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is így működik, másrészt az egészségügyi ellátórendszernek, a szolgáltatóknak olyan az elhelyezkedésük, hogy a finanszírozás regionális szinten jobban megoldható, mint megyénként.
Az MSZP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az elképzelés még csak koncepció, amelyet a nyár folyamán egyeztetni kell és amelyhez még ki kell
kidolgozni a koncepcióval összefüggő törvénymódosításokat.
Várhatóan e csomaghoz csatolják majd a kórháztörvény módosítását is.
Székely Tamás egészségügyi miniszter az ellátórendszer átalakításának egy évét értékelő egészségügyi bizottsági ülésen jelentette be, hogy definiálni szeretné, mitől súlyponti egy súlyponti kórház, az intézményerk körén azonban nem változtatna.

Köbli Anikó

Az egészségügynek a jövőben is szolidaritási alapon kell működnie az egészségügyi reformról szóló szerdai, budapesti tanácskozás előadói szerint.
Egy lehetséges irány az egészségbiztosításban címmel a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szervezett konferenciát. A szakszervezetek arra törekednek, hogy az egész magyar társadalom érdekét szolgálja az egészségügyi ellátórendszer átalakítása - hangsúlyozta bevezetőjében Varga László, a SZEF elnöke.
Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem menedzserképző központjának munkatársa azt mondta: a finanszírozói oldalon meg kell őrizni az egységes társadalmi egészségbiztosítási rendszert, mivel ennek feldarabolása többe kerülne, mint amennyi hasznot remélni lehet tőle. Hozzátette, hogy a rendszer mindenképpen átalakításra szorul. Véleménye szerint a szolgáltatói, ellátói oldalon nem kell kizárni, hogy megjelenjen a magántőke, megtörténjen a privatizáció, de ezt csak meghatározott, szabályozott keretek között szabad megtenni.
Gilly Gyula, a Korányi András Alapítvány szakértője azt hangsúlyozta, hogy a társadalombiztosítási rendszer működtetését és átalakítását ki kell vonni a pártpolitikai csatározásokból, mert ez az egész társadalmat érintő kérdés.
Rámutatott arra, hogy az egészségügyi szolgáltatások nagy részét, mintegy 60-65 százalékát már ma is privát alvállalkozók adják. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állami finanszírozások nagy része a magánvállalkozásokhoz kerül - tette hozzá a szakértő. Véleménye szerint ezen nem kell változtatni, csak a "játékszabályokat", a szabályozást kell pontosan, a betegek érdekében kidolgozni.

 

MTI


cimkék

hirdetés

Könyveink