hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Kökény szerint Budapest baját nem gyógyítja az álomkórház

Meggyőződésem, hogy Budapesten semmi nem indokolja  sokprofilú új kórház létesítését – írja Kökény Mihály korábbi szakminiszter a Népszabadságban.

Amíg tart a latolgatás és az érdekcsoportok rivalizálása a kórházberuházás és annak lehetséges helyszíne körül, addig is kevesebb teret kap a nyilvánosságban az ijesztően hosszú műtéti várólista, a felújítási deficittel küszködő fekvőbeteg-intézmények sokasága, az orvosok és ápolók valóságos exodusa – írja a kormányzati ötletet bírálva az MSZP egykori többszörös egészségügyminisztere.

Érvei között felidézi, hogy a kapacitások csökkentése ellenére az aktív ágyak száma Budapesten koncentrálódik (tízezer lakosra 65 jut, 50%-kal több, mint az országos átlag). Ez még akkor is bőven elegendő, ha a főváros Pest megye jó részéről is gondoskodik, és az intézmények egy része néhány szakterületen országos hatáskörű. Más kérdés, hogy az intézmények állaga, a gép- és műszercserék elmaradása milyen szolgáltatási színvonalat tesz lehetővé ezeken a férőhelyeken.

E problémákon viszont aligha javítana az új korház Kökény szerint. Legkevesebb 30-40 milliárd forint közpénzt kell áldozni az új kórházra, de speciális profilok (szívsebészet, sugárterápia) esetén ez jóval több is lehet. Reménytelennek látszik, hogy a főváros, mint az EU átlagánál fejlettebb régió, uniós forrást kapjon új kórház építésére. Egyes intézményrészlegek meglebegtetett bezárásából nem keletkezik az új kórházra költhető megtakarítás, ugyanis a betegeket máshol el kell ellátni. Az új kórház pedig jó esetben a jövő évtizedben lehetne működőképes – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink