hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Kiszervezné a járóbeteg-szakellátást Balatonalmádi

A kormány idén júliustól megvonja a finanszírozást a gazdasági társaságként működő önkormányzati szakrendelőktől, emlékeztet a 24.

Mint írják: egyházi kézbe adná a járóbeteg-szakellátást Balatonalmádi önkormányzata – derül ki a képviselő-testület februári rendkívüli ülésének írásos előterjesztéséből. A Balaton-parti kisváros rendelőintézete, az Egészségház mindeddig százszázalékos önkormányzati tulajdonú cégként működött, ám a tavalyi jogszabály-módosítások után ez idén júliustól már nem lehetséges.

A változás országszerte számos szakrendelőt érint, mivel a finanszírozási nehézségek miatt az ilyen és ehhez hasonló intézmények jelentős része – részben vagy egészben – önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságként funkcionált. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi elnöke szerint a változtatásnak az volt az oka, hogyha már a szolgáltatók nem kaptak elegendő támogatást a társadalombiztosítási rendszerből, legalább a kedvezőbb gazdálkodási, foglalkoztatási formák és vállalkozási tevékenység révén működőképesek maradhassak. A kormány a finanszírozás megvonásával ezt a lehetőséget veszi el a szolgáltatóktól.

A nagyok át fognak alakulni költségvetési intézménnyé, főképpen a budapesti kerületi rendelőintézetek, amelyek 30–40 ezertől akár 200 ezer emberig látnak el betegeket. Ezek nagyrészt gazdasági társaságok voltak, úgy 50–60 százalékban – mondta el a lapunk kérdésére Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke. Hozzátette: nem példa nélküli az sem, hogy hasonló egészségügyi intézmények fenntartói feladatai átkerülnek az egyházhoz. Legutóbb a kisvárdai kórházat adták át a görögkatolikus egyháznak – idézte fel.

Abba az irányba megy minden, hogy miként lehet államosítani, hogyan lehet a gazdálkodási kultúrát, szervezeti önállóságot elvenni a szereplőktől – magyarázta a 24.hu kérdésére Kincses Gyula.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink