hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Kisebb hiányosságokat talált a számvevőszék a Semmelweis Egyetemnél

Több kisebb hiányosságot állapított meg a Semmelweis Egyemet érintő vizsgálata során az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint az ÁSZ az intézmény rektorának, illetve a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük.

A Semmelweis Egyetemen (SE) 2009-ben az általános orvostudományi, a fogorvos-tudományi, a gyógyszerész-tudományi, a testnevelési és sporttudományi, valamint az egészségtudományi karon folyt oktatás, ez 2010-ben az egészségügyi közszolgálati karral bővült. A hallgatói létszám 2013-ban 12 667 volt, ami 12,3 százalékkal volt több a 2009. évinél. Az oktatók létszáma 1140-ról 1324-re nőtt.

Az SE kiadásainak összege az ellenőrzött időszakban 311,6 milliárd forint volt, ehhez 59 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. Az öt év alatt az egyetem kiadásai 18,7 százalékkal, bevételei összességében 22,1 százalékkal nőttek.

A 2009 és 2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzéskor megállapították, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya - a felmerülő likviditási problémák ellenére is - biztosított volt. Az SE vagyongazdálkodásának szabályozottságát alapvetően megfelelőnek ítélték, de a 2009 és 2011 közötti mérlegekben feltárt hibák összege több vagyonelem helytelen besorolása és értékelése következtében meghaladta a jogszabályban meghatározott jelentős összeget. Az ellenőrzés a pénzügyi gazdálkodás területén, illetve a közbeszerzések alkalmazásánál is tárt fel szabálytalanságokat - jelezték.

Az ÁSZ szerint az intézménynél a rendszeres és nem rendszeres személyi juttatások, a külső személyi juttatások, a dologi és a felhalmozási kiadások előirányzatának felhasználása, valamint az intézményi működési bevételek és a vagyonhasznosítási bevételek beszedése nem volt szabályszerű, mivel a gazdálkodási jogkörök gyakorlása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A rendszeres személyi juttatásoknál több esetben nem állt rendelkezésre a közalkalmazottak kinevezése, illetve a kinevezések módosítása - írták, hozzátéve: a közbeszerzések alkalmazásánál több esetben megsértették a vonatkozó jogszabályban előírt egybeszámítási, valamint a közbeszerzési eljárás lefolytatására előírt szabályokat. A térítési díjakat, költségtérítéseket nem alapozták meg önköltségszámítással.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink