hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Hiteltelenné tett gyermekorvosok?

Kinek jár a védőoltás? (frissítve)

A házi gyermekorvosok a sajtóból értesültek arról, hogy október elsejétől minden kétévesnél fiatalabb páciensüket oltaniuk kell a penumococcus baktérium ellen. A kormány döntéséről Daróczi Dávid szóvivő a hét végén tájékoztatta a nyilvánosságot, így az orvosok gyakorlatilag a szülőkkel egy időben tudták meg, hogy az oltást mégsem csak a veszélyeztetett kicsik kapják. 

Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a bejelentés nyomán már hétfőn reggel égtek a testület telefonvonalai, kollégák és szülők szerették volna tisztázni a hónapok alatt immár másodszor megváltozott helyzetet. A házi gyermekorvosok kifogásolják, hogy a kormányzat gyenge kommunikációja őket tette hiteltelenné a szülők előtt. Az egyesület elnöke ezért hivatalos tájékoztatás végett levélben fordult Daróczi Dávid kormányszóvivőhöz és Medgyaszai Melinda egészségügyi szakállamtitkárhoz. Huszár András azt kérte, hogy a kérdésről hitelt érdemlően, megfelelően és a rendelkezésre álló belső kommunikációs csatornán át kaphassanak tájékoztatást a leendő jogszabályt végrehajtó házi gyermekorvosok. Ezt követően a szaktárca közleményben igyekezett pontosítani a helyzetet. Eszerint "a Kormány kiemelt célja a gyermekek egészségvédelmének, a gyermekek esélyegyenlőségének, illetve a gyermekes szülők munkavállalási esélyeinek javítása. Erről szól a „Közös Kincsünk a Gyermek”, Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program. A program részeként 2009 végére már valamennyi 2 évesnél fiatalabb gyermek térítésmentesen lehet beoltva a pneumococcus elleni vakcinával.

A kormány 2008. október 1-től az alábbi feltételek mellett biztosítja a vakcinát:


* a szülők kérésére valamennyi 1 évnél fiatalabb csecsemő- és kisgyermek térítésmentesen kapja meg az oltást. Jövő év végére így már valamennyi 2 évnél fiatalabb gyermek ingyenesen lesz beoltva a pneumococcus ellen. 
*  ezen kívül szintén a szülők kérésére az 1 évnél idősebb, de 2 évnél fiatalabb, egészségügyi okok miatt veszélyeztetett, a szakmai egyeztetések során meghatározott rizikócsoportokba tartozó kisgyermek is térítésmentes pneumococcus elleni védőoltásban részesülhet,
* valamint minden 2 és 5 év közötti veszélyeztetett kisgyermek 70%-os támogatás mellett juthat hozzá a vakcinához.
A pneumococcus elleni védőoltás bevezetésével csökkenthetőek a gyermekkori torokgyulladások, mandulagyulladások, középfülgyulladások, ezáltal a gyermekek egészségének megőrzése mellett csökkenthető a szülők munkából történő kiesése és az egészségügyi ellátórendszer igénybevétele is. A térítésmentességgel a védőoltásokat egyenlő eséllyel kapja meg minden kisgyermek - közölte a szaktárca.



Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink