hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Kezdődik a mintapatikák toborzása

Tudatosan lassítani kell a futószalagszerű ellátást a patikákban, mondja prof. dr. Soós Gyöngyvér, a szegedi Klinikai Gyógyszerészeti Intézet egyetemi tanára  a PharmaOnline-nak.

Az interjú a betegek egyik alapvető szempontjának felelevenítésével indul:

– Megharagszik rám, ha azt mondom: a gyógyszerész ne gondozzon engem, pláne ne a sorban előttem állókat, csak szolgáljon ki gyorsan, mert lejár a parkolójegyem?

– Hát nem lesz tőle szimpatikusabb. De nem haragszom meg, mert tudom: nincs egyedül. A hivatásának eleget tévő expediáló gyógyszerészt és az erre nyitott pácienst a türelmetlen várakozók sokszor oda kívánják, ahol a bors terem. A futószalagszerű kiszolgálás jelenleg jellemző lakossági igény, de a gyógyszerész szakma is felelős azért, hogy hagytuk, hogy sokak szemében gyorséttermi kiszolgálássá degradálódjon a hivatásunk. Holott a gyógyszertár nem fűszerbolt, s nem lehet minőségi indikátornak tekinteni azt, hogy hány perc alatt kapja meg valaki a gyógyszerét. Tudatosan lassítani kellene a gyógyszerkiadást, helyesebben meg-, illetőleg visszaváltoztatni, ahogyan erre sok falusi és kisvárosi patikában él még a jó példa: az emberek gyakrabban akarnak konzultálni a gyógyszerésszel és ahogyan az orvosnál, úgy a gyógyszertárban is kivárják, ha valaki kérdez. Egyébként a siető pácienssel is lehet érdemben szót váltani, s felé a mennyiségi helyett a minőségi szemléletet közvetíteni. Az, hogy ez mennyire sikerül, a tára mögött álló munkatárs pszichológiai érzékén és felkészültségén is múlik.

De múlik azon is, hogy mennyire van szakmai muníciója a gondozáshoz a patikusnak, mint ahogy ez Soós Gyöngyvér egy későbbi válaszából is kitűnik:

 

– Egy TÁMOP pályázat keretében dolgozunk a leggyakoribb betegségek emelt szintű gyógyszerészi gondozási irányelveinek kifejlesztésén, amelyek reményeink szerint új lendületet adhatnak ennek a tevékenységnek. Tizenöt betegséget tekintve a munka kétharmadánál járunk. Most kezdődik az új típusú minősítésért önkéntesen pályázó gyógyszertárak toborzása, az ötven patikával tervezett pilot periódus 2014. áprilistól novemberig tart. Első körben olyan gyógyszertárakat hívunk meg, amelyek a metabolikus protokollban is dolgoztak, feltételezve az ott dolgozó kollégák minőség iránti fokozott igényét és elköteleződését. Fontos eleme a pályázatnak a gondozási tevékenységet támogató informatikai fejlesztés is, a szoftver tesztelésére ugyancsak a következő év második és harmadik negyedévében kerül sor. Optimista vagyok: ha lesznek modellértékű gyógyszertárak, azok mások számára is követendő példák lehetnek. Ma még csak erkölcsi előnyt tudunk felkínálni, de bízom abban, hogy a minőségi indikátorok előbb-utóbb szerves részévé válhatnak a differenciált finanszírozásnak is – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink