hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Késik az egykori OBSI leválasztása a Péterfy kórházról

A Népszava úgy tudja: a betegellátást a két kórház szétválasztása nem érinti, de ezek mostantól új név alatt működnek; a szétválás nyárig is elhúzódhat.

A Péterfy Kórház-Rendelőintézet mint általános városi kórház a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet irányítása alatt marad, a másikat, a Dr. Manninger Jenő Baleseti Központot – amely a traumatológia területén országos intézeti feladatokat is ellát – a Honvédkórház fogja centrumként irányítani. A most váló intézmények neve csak az elmúlt két évben legalább négyszer változott. A baleseti intézet élére visszatért korábbi vezetője, Fóris István, aki Cserháti Péter 2020-as eltávolítása óta az Országos Orvosi és Rehabilitációs Intézetet irányította.

Még 2020 decemberében rendelte el a kormányzat 12 évvel az egyesítésük után a Péterfy utcai kórház és az egykori országos baleseti központ szétválasztását, azonban csak a múlt év december elsején megjelent újabb kormányrendelet gyorsította fel a gyakorlatban is a folyamatot, ám a szervezeti egységek szétszálazása eltarthat akár nyárig is.

A traumatológiai intézet számára a Péterfy Sándor utcai telephely biztosította többek között a gazdasági, munkaügyi, laboratóriumi, gyógyszertári hátteret. Ezeket az egységeket most a leváló intézeten belül újra létre kell hozni. A beszállítókkal, más partnerekkel új szerződésekre van szükség, hiszen eddig a Péterfy végezte a feladatokat, a balesetibe csak kiszállították az indokolt dolgokat. A válás egyik feszültséggóca a közösen felhalmozott adósság.

A 281 millió forintnyi lejárt tartozást – amelyek összege februárban valószínűleg gyarapodott – egyik utód sem szeretné magával vinni. A Népszava úgy tudja, volt rá kormányzati ígéret, hogy a szétválás után nullszaldóval indulhatnak tovább, ám az adósságot eddig még senki sem rendezte.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink