hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kásler: definiálni kell, mit teljesítsen az egészségügy

A változtatásokra két éve készülünk, a járványhelyzet ki is kényszeríti ezeket – mondta Kásler Miklós a tárca belsőgyártású interjújában.

Zajlik az egészségügy átalakítása a belső műhelyekben – derült ki Kásler Miklós miniszter Életközelben című videó interjúsorozatának harmadik epizódjából, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalára töltöttek fel csütörtökön este.

Az egészségügy több évtizede felhalmozott adósságainak megszüntetése azért nehéz, mert működés közben kell elvégezni az átalakítást – reflektált a miniszter arra a felvetésre, miszerint az ágazatvezetés csak tüzeket oltogat, mert nem mer, vagy nem tud belevágni a reformokba.

Először azt kell definiálni, mit kell teljesítenie a magyar egészségügynek – folytatta Kásler Miklós, majd kifejtette: „van egy általános ellátási rendszer, ami a családi orvosoktól a kórházi rendszeren keresztül a megyei kórházakig tart, és vannak a népegészségügyi feladatok”, amire már két évvel korábban kidolgozták az öt nemzeti egészségprogramot, és végül a feladatok sorába lépett harmadikként a járványügyi helyzetek kezelése.

A változtatásokra két éve készülünk, most a járvány mindent felgyorsított, egyúttal ki is kényszeríti, hogy a magyar egészségügyet minden kihívás leküzdésére alkalmassá tegyük – szögezte le a tárcavezető.

A magyar családok védőszentjei a védőnők, akik születésüktől kísérik az embereket – említette a beszélgetés során a miniszter. Az egészségügyi ellátórendszer hungarikuma a védőnői szolgálat, az ott dolgozók munkáját anyagilag is elismerik, hiszen fizetésük 2019 és 2022 között több lépcsőben emelkedik.

***

Az emberi erőforrások minisztere egyébként pénteken délelőtt korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatót tart az egészségügy újraindításáról. Az eseményre – mint az Kásler Miklós hivatalba lépése óta folyamatosan jellemző – a MedicalOnline egészségügyi szakportált ismét nem hívták meg. A tárca álláspontja tehát továbbra is az, hogy az orvosokat az ágazatban tervezett aktuális lépésekről nem szükséges a szaksajtón keresztül tájékoztatni.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink