hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Július 1-jétől útvesztőben a betegek

Kevesebb mint egy hét maradt az új betegellátási rendszer életbe lépéséig, de a betegek, sőt, az ellátó személyzet nagy része továbbra is teljes bizonytalanságban van – írja a Népszava.

A tisztiorvosi szolgálat által tájékoztatásra kijelölt háziorvosok még nem tudják, vasárnaptól hová irányíthatják, utalhatják be a betegeket, ahogy a mentősök sem, hogy hova szállítsák őket. Ráadásul a nyilvánosságra hozott területi ellátási beosztások is súlyos átgondolatlanságokat mutatnak – írja a Népszava.

Az ÁNTSZ honlapjára felkerült területi ellátási kötelezettséget rögzítő listák az állampolgároknak biztosan nem érthetőek, a betegek kórházba jutását "segítő" szakembernek pedig legfeljebb félinformációkat jelentenek. Az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) közlése szerint csak majd jövő vasárnaptól teszi közzé honlapján, hogy az egyes kórházakban milyen osztályok maradhatnak meg, hány aktív betegellátást végző ággyal. Ami pedig a területi ellátási kötelezettségeket illeti: csak fokozzák a zavart a már elérhető információk.

Az OTH határozatai ugyanis mindössze azt sorolják fel intézményenként, hogy egy-egy betegellátási profilt, például belgyógyászatot vagy szemészetet, milyen "progresszivitási szinten", s mely településen élők számára végezhet az adott kórház. Arról azonban nem tudni, mit jelentenek ezek a szintek, ráadásul a Napi Gazdaság már rá is bukkant az új betegút-szervezés első, nyilván nem példa nélküli bakijára.

A vonatkozó határozat alapján ugyanis nem tartozik majd a fővárosi, XIV. kerületi Uzsoki utcai Kórház ellátási kötelezettségei közé a XIV. kerületi lakosok alapszintű traumatológiai ellátása, viszont a VI. kerület lakosainak ez az intézmény nyújtja majd a stroke-ellátás 2. szintjét, továbbá kizárólag a XVI. kerületnek a tüdőgyógyászati ellátást. Az Uzsoki utcai Kórház 2-es szintű klinikai onkológiai kötelezettségei közé ráadásul Zugló, Újpest és Rákospalota mellé két heves megyei település, Kisnána és Mátraszentimre is bekerült, nem tudni, milyen megfontolásból.

Ráadásul, egyetlen héttel az új működési rend indulása előtt még azt sem tudni, honnan szerzi be a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az adatokat a központi várólisták vezetéséhez, az előjegyzési és beutalási rendszer feltételei ugyanis még egyáltalán nem biztosítottak.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink