hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Egészségpolitika

Jövőre lezárulhat a negyvenéves váci kórház rekonstrukciója

Befejezéshez közeledik az idén negyvenéves váci kórház nagyrekonstrukciója; a IV. ütem munkálatai révén az intézmény szinte teljesen újjászületik, a több mint 2 milliárdos uniós támogatással megvalósuló projekt átadása jövőre várható – közölte a kórház igazgatósága.
A ma Jávorszky Ödön nevét viselő kórház 1970. március 25-én Szőnyi Tibor néven, 476 ággyal és 455 fős személyzettel kezdte meg működését.
 
A tudományos és az ápolási igazgató által aláírt közleményben egyebek mellett kitérnek a gyógyító intézmény múltjának legfontosabb állomásaira. Megemlítik például, hogy az 1970-ben elkészült, 162 millió forintba került beruházás 130 ezer lakos egészségügyi ellátását biztosította (a mai kórház 164 ezer embert lát el).
 
Kezdetben 476 ágy és 455 fős „csapat” állt készenlétben, ám szinte évről évre gyarapodtak egy-egy újabb részleggel, így az intézmény profilja is szélesedett, befogadóképessége nőtt. 1972-ben új véradóállomást, két évvel később új pavilonokat húztak fel, s 1975-ben egy jól felszerelt koraszülöttrészleget és egy úgynevezett koronáriaőrzőt is sikerült üzembe helyezni.
 
A fejlődés fontos állomása volt az 1980-as év, ekkor kezdődhetett meg a munka a központi épülethez „tapasztott” új szakrendelőben, ahová a központi labor is került, s még ugyanebben az esztendőben megszervezték a sürgősségi betegfelvételi részleget, illetve átadták a helikopter-leszállópályát.
 
A korszerűsítések-fejlesztések ezután is folytatódtak. A kórház 1991 óta viseli egykori sebész főorvosa, Jávorszky Ödön nevét. A névadást követő negyedik évben a váci intézményben nagyrekonstrukció kezdődött, melynek keretében például új gyógyszertárat, központi intenzív osztályt és sürgősségi felvételi részleget avattak, több részleget pedig teljesen felújítottak.
 
A rekonstrukció III. ütemében az épület délnyugati oldalát modernizálták, s egy tüdőgondozót építettek, a felújítás IV. üteme 2009-ben kezdődött meg – tartalmazza a váci kórház közleménye.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink