2021. május. 07., péntek - Gizella.

Járvány miatt felfüggesztett belgyógyászatok

A járvány miatt a fővárosban és a környékén elesett a belgyógyászati területi ellátás, derül ki a Népszava összeállításából.

hirdetés

Már akkora a fővárosi és a Pest-megyei kórházak belgyógyászatainak a leterheltsége, hogy az országos tiszti főorvos – a Népszava birtokába került dokumentum szerint – átmenetileg fölfüggesztette az ilyen osztályokkal rendelkező kórházak területi ellátási kötelezettségét. Keddtől az intézkedés visszavonásáig mintegy 15 intézmény köteles fogadni a fővárosi és a Pest-megyei belgyógyászati betegeket.

Minden esetben a mentőszolgálatnak kell megtalálni, hogy hol van hely a páciens fogadására. Könnyen elfordulhat, hogy egy csepeli magas-vérnyomásost a környékbeli intézmények telítettsége miatt Ceglédig vagy Vácig is elvisznek majd a mentők.

Az utasítás további érdekessége, hogy a területi elvű ellátás feloldása mellett elrendeli azt is, hogy amennyiben már egyetlen üres ágya sem maradt az intézményeknek, a saját területi betegeiket ebben az esetben sem utasíthatják el.

Miután a kórházak a Covid betegek ellátásához a belgyógyászati osztályaikat alakították át, kevés hely maradt a nem azonnali ellátásra szorulóknak. A KSH adatai szerint már a múlt év decemberében 99,8 százalékos ágy-kihasználtsággal működtek a belgyógyászatok. A második hullám hatására az intenzív ellátás mellett ennek a szakterületnek nőtt egyik hónapról a másikra legnagyobb mértékben (41,3 százalékkal) a forgalma. A Coviddal terhelt helyzetet most tovább nehezítette a munkaszerződés váltás, nőtt a szakemberhiány. 

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!