hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Egészségpolitika

Járóbeteg-ellátások fejlesztése

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a 2007 és 2013 között 481 milliárd forint fordítható egészségügyi fejlesztésekre. Az összeggel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gazdálkodik. 
Az utóbbi hónapokban több településen is megkezdték azoknak a kistérségi feladatokat ellátó szakorvosi rendelőintézetek kialakítását, melyek megvalósításához jelentős támogatást nyújtott az Európai Unió. A szakellátó központok legfőbb célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék a megfelelő szintű egészségügyi ellátást azokon a településeken is, ahol erre korábban nem volt lehetőség. 
 
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kistérségi járóbeteg-szakellátó központok kialakítására és fejlesztésére összesen 25 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, egy-egy fejlesztésre 500–1000 millió forint volt elnyerhető.

Emeltszintű járóbeteg-szakellátás Szikszón
A szikszói kórház közel 750 millió forintos uniós támogatással alakult járóbeteg-központtá. A struktúraváltásnak köszönhetően több mint 57 ezer embernek javult a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatáshoz való hozzáférése, egy gazdaságosabban üzemeltethető intézmény jött létre, és az ellátás minősége is nagyságrendekkel javult. 
 
A projekt keretében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlése által fenntartott szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórház jelenlegi kapacitásainak átstrukturálásával és bővítésével emeltszintű járóbeteg-szakellátást fejlesztettek ki az ellátási terület lakosságának magas színvonalú egészségügyi szolgáltatásához való hozzáférése érdekében. 
 
A struktúraváltással az eddig alacsony forgalmú szakrendelések helyett nagyobb forgalmú, jobban jövedelmező szakmák kínálata alakult ki, amely költséghatékonyabb humánerőforrás felhasználással együtt biztosítja a kórház helyzetének hosszú távú stabilitását és a gazdálkodás tartós egyensúlyba kerülését. Korszerű, új épület került kialakításra, korszerű műszerek kerültek beszerzésre. 
 
A program megvalósítása során különös figyelmet fordítottak az esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósági szempontok maradéktalan érvényesítésére.

Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ épül az Ibrány-Nagyhalászi kistérségben

Az Ibrány-Nagyhalászi kistérségben a járóbeteg-szakellátó központ kialakítását közel 970 millió forinttal támogatja az unió.
 
Ennek köszönhetően épülhet meg Ibrányban a Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ, melynek alapkövét a most tették le. A projekt keretében az építési feladatokon kívül a szakellátó központba szükséges orvosi, informatikai és egyéb eszközbeszerzés is megvalósulás alatt áll. 
 
A megítélt támogatás segítségével a jelenleg közfinanszírozott járóbeteg szakellátással nem rendelkező, leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozó Ibrány-Nagyhalászi kistérségben közel 1500 nm-en egy olyan egészségügyi komplexumot hoznak létre, amely korszerű és modern környezetben hatékony egészségügyi ellátást képes nyújtani több mint 28 000 ember részére.
 
A projekt keretein belül közös szervezeten illetve egy létesítményen belül, költségtakarékosan, hatékonyan és magas szakmai színvonalon 200 szakorvosi és a 120 nem szakorvosi órán belüli járóbeteg szakellátást, kép továbbítására alkalmas képalkotó diagnosztika működtetését, otthoni szakápolás nyújtását, egészségügyi és szociális ellátásszervezést, központi orvosi ügyeleti ellátást, kúraszerű ellátást, valamint védőnői szolgálati ellátást biztosítanak majd.

Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ Kiskunmajsán
A Kiskunmajsai kistérségben a járóbeteg-szakellátó központ kialakítását közel 950 millió forinttal támogatta az unió.
 
Ennek köszönhetően épülhetett meg a Kiskunmajsán a Kistérségi járóbeteg-szakellátó központ, melynek elkészült épületét most adták át. A projekt keretében az építési feladatokon kívül a szakellátó központba szükséges orvosi, informatikai és egyéb eszközbeszerzés is megvalósulás alatt áll. 
 
A kiskunmajsai kistérséget 6 település alkotja. Eddig a kistérségben, közfinanszírozott szakorvosi ellátás nem működött. A projekt célja egy integrált kistérségi járóbeteg-szakellátó központ létrehozása volt, kiegészülve nappali kórházzal és házi szakápolási ellátással. Továbbá az intézmény nagy hangsúlyt fog fektetni a foglalkozás-egészségügyre, egészségnevelésre, prevencióra és az egészségtudatos életmód terjesztésére, valamint civil szervezetek bevonására is, például drogambulancia működtetésében. Az intézet ezen túlmenően számos egyéb funkciót is betölt majd, úgymint betegségmegelőzés, ügyeleti ellátás, védőnői szolgálat, anya- és csecsemővédelem, terhesgondozás, terhes torna, terhességi tanácsadás, gyógytorna.
 
Az alapellátások és a kiegészítő szolgáltatások létrehozása, kialakítása, elérhetővé, közelivé teszi a kistérség több mint 20 ezer lakója számára az egészségügyi szolgáltatásokat.
 
Forrás: FreePress

cimkék

Könyveink