hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Januárra készíti el javaslatait a Reformszövetség

Január végére az önkormányzati rendszer, a közigazgatás, a nyugdíjrendszer, a vállalkozásélénkítés, az adórendszer, az egészségügy és az oktatás reformjára tesz javaslatokat a Reformszövetség.

Jövő január végére, február elejére összehangolt reformjavaslatokat készít a Reformszövetség - derült ki a szövetség tagjai és a miniszterelnök között lefolytatott megbeszélés után. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány szövetségesként tekint a Reformszövetségre. Pálinkás József, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnöke közölte: a tervezett változási lépések kiterjednek az önkormányzatokra, a közigazgatásra, a nyugdíjrendszerre, a vállalkozásélénkítésre, az adórendszerre, az egészségügyre és az oktatásra is. A reformok célja az euró minél hamarabbi, akár 2012-es bevezetése és ez Európai Unió átlagának elérése életszínvonalban, ezekhez pedig strukturális változások kellenek.

Cél az euró bevezetése

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a tervezett változtatások célja, hogy a következő évtized elején az euró legyen a fizetőeszköz Magyarországon, és tíz éven belül a hazai átlagjövedelmek megközelítsék az európai szintet. A kormányfő azt szeretné, ha a költségvetési vita lezárását követően jövőre a reformok második hulláma kezdődne el ebben a kormányzati ciklusban, és ez határozná meg a következő fél év törvényhozási munkáját. A gazdasági válság egyre többeket győz meg arról, hogy a reformpolitikának nincs alternatívája - fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc azt mondta, egyszerre kell kezelni a válság rövid távú hatásait, amelyek közül a legfontosabb, hogy ellen tudjunk állni a munkahelyek tömeges megszűnésének.

Mindenki által elfogadható megoldásokat keresnek

Pálinkás József azt mondta, a Reformszövetség megfelelő hátteret akar biztosítani a Magyarország számára elengedhetetlen változásokhoz, amelyek mindenkitől áldozatot követelnek. Leszögezte: a hazai gazdasági, szellemi és tudományos élet hozzájárul a reformok kidolgozásához egy hosszabb távú megegyezés reményében.
Futó Péter szerint a Reformszövetség alapvető célja, hogy a kormánypártok és az ellenzék számára egyaránt elfogadható a reformjavaslatot készítsen, amelyet a társadalom is fel tud vállalni. Hozzátette: a változások meglépése nagyon nehéz lesz. Magyarországnak fel kell készülnie a gazdasági világválságból való kilábalásra - emelte ki a MGYOSZ elnöke.
A megbeszélésen részt vett még Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke, Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, valamint Lőrincze Péter, a VOSZ elnöki főtanácsadója. A Reformszövetséget múlt pénteken hozták létre az Országos Érdekegyeztető Tanácsban képviselt kilenc munkaadói szervezet vezetői, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint az MTA volt vezetői és jelenlegi elnöke.

Forrás: magyarorszag.hu

cimkék

hirdetés

Könyveink