hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Itt olvasható a Semmelweis Terv új koncepciója

A kormány által elfogadott, az egészségügyi struktúra-átalakítással járó feladatokat meghatározó Semmelweis Tervet olvassa el, töltse le innen.

A Semmelweis Terv megvalósítása, az egészségügyi rendszer megújítása több fázisra osztható, az alábbiakban a főbb ütemezés olvasható. 

2010: Az azonnali válságkezelési intézkedések (fél)éve volt

Az egészségügyi ágazat megújítása a működőképesség fenntartását célzó azonnali válságintézkedésekre épült a rendszer teljes pénzügyi, szakmai és szervezeti szétesésének megakadályozása érdekében.

A 2010 második félévében megvalósult, a válság felszámolására irányuló akcióterv keretében normatív alapon, azonnali, korrektív forrásjuttatásban (összesen 32 milliárd Ft) részesült a fekvő- és járóbeteg szakellátó intézmények nagy többsége, ami megakadályozta, hogy a 2009-ben felszaporodott adósságtömeg kezelhetetlen méretűvé duzzadjon, és tömeges kórházcsőd-hullámot indítson el. Kiemelt támogatásban részesült a sürgősségi ellátás (Országos Mentőszolgálat azonnali járműpótlásának megkezdése) és a háziorvosi ellátás (praxisonként egyszeri juttatás). A kiemelt célok támogatása a 2011. évi finanszírozási keretek kidolgozása során is érvényesült (alapellátás, sürgősségi ellátás, igazságossági korrekciók, progresszivitás, egynapos sebészet). Megkezdődött a működőképességet és az átalakítást akadályozó szabályozási keretek fellazítása, illetve kiiktatatása (dereguláció), és megtörtént az EU-s fejlesztési források átcsoportosításának előkészítése a szükséges átalakítások támogatására. Elindult a mélyreható szerkezeti átalakítást támogató szükséglettérkép és kapacitástervezési rendszer kiépítése is. Lépések történtek a gyógyszer-kiskereskedelem liberalizációja következtében elindult káros folyamatok megállítására, és új alapokra helyeződött a patikák működése. Lépések történtek az egészségügyi szakdolgozók és orvosok elvándorlásának fékezésére. Sajnálatos módon ez utóbbi esetben csak az elvándorlás dinamikáját sikerült némiképp csökkenteni, továbbra is tömeges, aggasztó méreteket ölt az elvándorlás.

2011: a fenntartható átrendeződés éve

A konszolidáció és a fenntartható átrendeződés éve 2011, amely két részre tagolódik. Az első félévben befejeződik az ellátórendszer felmérése a fenntartókkal és az intézmények vezetésével való tárgyalások révén, illetve megkezdődik az állami egészségszervezési rendszer kiépítése. A második félév elejére elkészül az ellátórendszer átalakításának keretrendszere, valamint az átalakítási és betegút-szervezési módszertan. Ezt követően születnek meg a szükséges struktúra-átalakítási döntések is, amelyekhez kötődik az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) keretében még rendelkezésre álló pályázati források kiírása is. A 2012-es év finanszírozási szabályai már az új struktúrával összhangban készülnek el, ráépülve a megújított szakmai minimumfeltétel és területi ellátási kötelezettség beosztásra. Megkezdi működését az Állami Egészségszervezési Központ.

2012-2014: növekedési pályára állunk 

Az idén és tavaly megkezdett átalakítások konszolidációja, a hatékonysági és többletforrások (struktúra optimalizálás, népegészségügyi termékdíj bevezetése, egészség-turizmus fejlesztése stb.) révén, illetve az uniós, valamint egészségipari fejlesztések megvalósításával az ágazat növekedési pályára állítása a cél, a 2012 és 2014 közötti időszakban az új életpálya modell lépcsőzetes bevezetése lesz a középpontban.

2015 – 2018: finomhangolás

A 2015 – 2018 közötti időszakban a rendszerműködés értékelése, finomhangolása és további fejlesztése lesz a feladat.

A kormány által elfogadott Seemmelweis Terv szakmai koncepciójáért kattintson ide.

cimkék

hirdetés

Könyveink