hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Itt érhető el a Moderna új típusú Covid-vakcinája

A Népszava információi szerint a vármegyei centrum kórházakhoz is érkezik Moderna Covid-vakcinája, több oltóponton már elérhető.

A mostantól elérhető Modernát az Omicron variáns XBB.1.5 típusára fejlesztették. Az oltás egy dózisú és hat hónapos kortól adható. A hazai oltópontokon elsősorban azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak Covid-19 elleni oltást sem.

A Népszava gyűjtése szerint december 18-ától már ezzel az oltóanyaggal oltanak a Semmelweis Egyetem(SE) három oltópontján (a Szent Rókus Klinikai Tömbben, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, valamint a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay részlegében). A SE a vakcinát elsősorban azoknak ajánlja, akik a fokozott rizikójuk miatt a térítésmentes influenza-oltásra is jogosultak, ide tartoznak például a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók is, akik foglalkozásuknál fogva veszélyeztetettek.

Már oltanak az új típusú oltóanyaggal (Spikevax) a Dél-Pesti Centrum Kórház Oltópontján (László kórház 2/c pavilonban) is, ahol keddenként reggel 9 óra és délután négy között lehet kérni a vakcinát. Kivétel december 26-a, amikor zárva lesznek. Az intézmény honlapján az olvasható, nem szükséges előzetesen regisztrálni. Itt elérhető egy korábbi oltóanyag verzió, a Pfizer bivalens (Wu/ Om BA1.2) is.

Holnap a Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, pénteken a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben is nyílik az oltópont. Hamarosan az Észak-budai Szent János Centrumkórház oltópontja is elérhető lesz, a páciensek a Kútvölgyi Tömbben kaphatnak vakcinát. Az Észak-Pesti Centrumkórház Honvédkórházban csak péntekenként oltanak és kizárólag regisztráltakat fogadnak.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink