hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Inflációs prés alatt az otthoni szakápolók

Az elmúlt években, 2017 és 2023 között az otthoni szakápolói szolgálat közel 17,5 százaléka megszűnt, és ez a folyamat a mai napig nem állt meg. Erről beszélt a Népszavának a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület elnöke.

Friesz Anna elmondta: a csúcs a 2022-es év volt, a benzin hatósági árának kivezetése és a KATA-s adózás módosítása teljesen kivéreztette a rendszert.

Miközben ezek a szakemberek tehermentesítik a kórházi fekvőbeteg ellátást, és a háziorvosok munkáját, bérük nem éri el a más egészségügyi szakellátásban dolgozókét. Ennek oka, hogy rendre kimaradnak a béremeléséből, a szolgáltatás finanszírozása ugyanis vizitdíj alapú. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató a vizitek, vagyis a látogatások után kap pénzt, januártól bruttó 4700 forintot. 2017 óta most először növelte a kormány 17 százalékkal az összeget, ami egyébként még így sem veszi figyelembe a különböző költségek növekedését, az amortizációt, az inflációt. Ebből a pénzből kell tehát kigazdálkodni a fizetést, a benzint, sőt sokszor még az eszközöket is.

Már folynak a tárgyalások a kormánnyal a további emelésről, de ha ezt nem kapja meg az ágazat, még ebben az évben fokozatosan megszűnhet az otthoni szakápolói szolgáltatás. Pedig ezek a dolgozók speciálisan képzett szakemberek, munkájuk nélkülözhetetlen. Olyan súlyos betegek ápolását, rehabilitációját, életvégi gondozását végzik el, akik nem tudják elhagyni az otthonukat. Szakfeladatokat látnak el, például infúziós terápiát alkalmaznak, fájdalmat csillapítanak, kezelik a műtéti és krónikus sebeket, vagy sztóma ellátást végeznek, katétereznek, friss protézisek, utáni rehabilitációt, gyógytornát folytatnak, hogy minél hamarabb képesek legyenek az önállóbb életre. Mindezt úgy – magyarázta az elnök, hogy naponta akár nyolc beteghez utaznak, vidéken pedig több kistelepülésre kell eljutniuk. Könnyű kiszámolni, hogy nem napi nyolc, hanem inkább tíz órát dolgoznak, hétvégén, és ünnepnapokon is. Az utazáshoz saját autót használnak, aminek a szervizelésére egy forintot sem kapnak.

A teljes cikket a szociális szféra problémáiról ITT olvashatja

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink