hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hova kerül a rektorválasztás joga?

Míg ma az egyetemek szenátusa választja meg a rektort, addig egy friss fideszes indítvány szerint csak véleményezési joga maradna a testületnek -  írja a dehir.hu.

A jelenleg hatályos, 2005-ös felsőoktatási törvény az egyetem döntéshozó szerve, a szenátus hatáskörébe utalja a rektor megválasztását. Ahogy a törvény fogalmaz, „a szenátus javaslatot tesz a rektori pályázat kiírására, elbírálja a pályázatokat, megválasztja a rektorjelöltet, és erről értesíti a fenntartót, továbbá értékeli a rektor vezetői tevékenységét” – emlékeztet a portál.

A parlamentben jelenleg tárgyalt új felsőoktatási törvény tervezetében már nem ilyen egyértelmű a rektorválasztás folyamata, ám egy szerdán beadott fideszes módosító, már nyíltan csak véleményezési jogot hagyna az intézményi önkormányzatnál.  Pósán László (aki civilben a Debreceni Egyetem oktatója) azt rögzítené, hogy a rektori pályázat kiírása és a rektor kinevezése a fenntartó feladata, nem a szenátusé, viszont azt a jogát még meghagyná, hogy véleményezze a rektori pályázatokat.

„Nem én egyedül adtam be ilyen tartalmú módosítót, hanem legalább hat képviselőtársam is. Ennek az oka, hogy az új alaptörvény általánosságban a gazdálkodás terén a fenntartónak nagyobb jogkört biztosít. Az alaptörvény pedig magasabb rendű, mint a felsőoktatási, ezért azt kell az alaptörvényhez igazítani” – mondta a Dehir.hu megkeresésére Pósán László. „Nem a politika dolga dönteni a tudomány jövőjéről, de a felsőoktatási intézmények gazdálkodásával kapcsolatban az utóbbi időben felmerültek komoly aggályok.”

(forrás: Dehir.hu)

Könyveink