hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Hónapok óta késik a rezidens orvosok ösztöndíja

Egyre több megkeresés érkezik a Magyar Rezidens Szövetséghez az első éves orvosoktól, ugyanis egyesek akár nettó 200 ezer forinttal is kevesebb juttatást kapnak jelenleg, mint amennyire számítottak.

A korábbi orvosbér-emelések során több olyan ösztöndíj is beépült a fizetési rendszerbe, melyek célja a rezidens orvosok alacsony alapbérének kiegészítése. Ezek az ösztöndíjak így fontos szerepet játszottak az orvoselvándorlás csökkentésében, valamint a szakmák közötti megfelelő eloszlásban is, hiszen a hiányterületeken akár 200 ezer forint is lehet a plusz ösztöndíj – írja szerkesztőségünknek küldött közleményében a szövetség.

Mint írják, a helyzet a tekintetben is aggasztó, hogy a 2022-ben munkába álló fiatal orvosok számára az ösztöndíjak kiírása még nem történt még meg, melyek a korábbi években január hónapban már elérhetőek voltak. Az MRSZ információi szerint a késés fő oka, hogy a hatályos költségvetésben megállapított keret nem elegendő az ösztöndíjakhoz, így kormánydöntés szükséges a módosításhoz.

Dr. Vámosi Péter, a szervezet elnöke elmondta: a héten ismét a Belügyminisztériumhoz fordultak kérve, hogy sürgősen pótlolják a tavaly munkába álló rezidens orvosok ösztöndíjának kiírását. Kérték azt is, hogy a későbbi, esetleges átalakítási tervekről is tájékoztassa a minisztérium az idén frissen végzett orvosokat, hiszen már jelenleg is zajlanak az ő állásinterjúik is, és az elhelyezkedés során sokaknak fontos szempont az ösztöndíjak léte, illetve mértéke is.

(forrás: Magyar Rezidens Szövetség)
hirdetés

Könyveink