hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Hiányos a vádirat a rákgyógyszerrel kereskedő orvosok ügyében

Törvényellenesen megszerzett, a rákgyógyászatban használt vényköteles gyógyszereket értékesített jelentős haszonnal egy orvoslátogató, aki kórházi dolgozóktól szerezte be a citosztatikumokat; az öt vádlott ellen indított büntetőper tárgyalását kedden elhalasztotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság a vádirat hiányosságai miatt.

A kedden ismertetett vádirat szerint Sz. Gábor Attila elsőrendű vádlott korábbi orvoslátogatói kapcsolatait kihasználva 2006 tavaszán az ország különböző kórházaiban dolgozó ismerőseivel abban állapodott meg, hogy bizonyos időközönként különféle – törvényellenesen megszerzett –, a rákgyógyászatban használatos vényköteles gyógyszereket (citosztatikumokat) adnak át neki készpénz vagy más anyagi ellenszolgáltatás ellenében.

A vád szerint Sz. Gábor Attila 2006 áprilisától egy éven át kórházi ismerőseitől nagy mennyiségű citosztatikumot szerzett meg, amelyet jelentős haszonnal továbbértékesített. A kórházi dolgozók a gyógyszerekhez többféle módon juthattak hozzá. A beteg vagy a hozzátartozói által visszahozott lejárt szavatosságú, a kórházi osztályon még fel nem használt, vagy a gyógyszergyártó cégek által kipróbálásra adott, továbbá a beteg súlyánál magasabb testsúlyra rendelt, így a kezeléséhez fel nem használt gyógyszerek kerültek – munkakörükből adódóan – a birtokukba. Az ügyészség szerint ezeket a citosztatikumokat nem az előírásoknak megfelelően használták fel (illetve semmisítették meg), hanem "jogtalanul eltulajdonították". A vádirat szerint több mint 24 millió forint értékű rákgyógyszert loptak így el.

Az ügyészség öt ember – köztük egy onkológus főorvos és egy vezető gyógyszerész – ellen emelt vádat. Sz. Gábor Attila elsőrendű vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövettet orgazdaság bűntettével, N. Tamás másodrendű, P. Balázs harmadrendű és Á-né L. Margit negyedrendű vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövettet sikkasztás bűntettével vádolja. M. Zsolt ötödrendű vádlott ellen pedig jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövettet orgazdaság bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

A vád ismertetése után a bíróság az ügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására hívta fel, mivel szerinte az irat nem felel meg a törvényes vád követelményeinek. A végzés szerint nem derül ki a vádiratból – egyebek mellett – az, hogy az értékek megállapítása min alapszik, mit jelent az "egyéb anyagi juttatás", és hiányos a történeti tényállás is.
A bíróság elhalasztotta a tárgyalást, és új tárgyalási napot majd csak akkor tűz ki, ha az ügyészség pótolta a hiányosságokat.

(forrás: MTI)

Könyveink