hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Havonta 82,5 millió forintot fizetünk a lélegeztetőgépek tárolásáért

Egy gödöllői raktárban porosodik az a mintegy 12 ezer új lélegeztetőgép, amelyeket a magyar állam vásárolt közvetítőcégeken keresztül Kínából, a koronavírus-járvány idején, írja a Telex.

A mintegy 300 milliárd forint értékű berendezést Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek parlamenti frakcióvezetője nézhette meg, és erről posztolt a Facebookra.

A gépek tárolása havonta bruttó 82,5 millió forintba kerül. Az összesen 7414 db invazív, vagyis jellemzően kórházakban használt, illetve a további 4731 nem invazív, tehát horkolási problémákon segítő berendezést valószínűleg már soha nem helyezik üzembe, írja a képviselő. Szabó szerint ennyi lélegeztetőgépre nincs szükség a kórházakban, az eszközök eladhatatlanok, ráadásul személyzet sincs a kezelésükhöz.

A raktárlátogatáson az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke, Varga Zoltán a DK képviselője, illetve a párt által létrehozott árnyékkormány tagjai is részt vettek. Varga a helyszínen tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a gépeket az Orbán-kormány Fidesz-közeli cégek közbeiktatásával szerezte be a valódi ár sokszorosáért. Hozzátette, hogy azzal már a beszerzés elején tisztában volt mindenki, hogy a lélegeztetőgépek rossz minőségűek és ilyen nagy számban nem alkalmasak a használatra, írja a Telex.

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink