hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Havonta 25 ezer forinttal kap kevesebbet 320 védőnő

Borsodban összesen 320 védőnőt érint a korábban egységesen kapott 25 000 Ft/fős havi illetmény megvonása. Ezt az összeget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház 2023. július 1-je óta nem fizeti ki – írja a Borsod24.

A borsodi védőnők nem tehetnek mást, munkajogászhoz fordulnak jogi tanácsért, hogy dűlőre jussanak a 43/1999. (III.3.) kormányrendelet 21§ 4. bekezdésének az értelmezésében.

A bérkérdés vitatott eleme az úgynevezett teljesítmény finanszírozás, mely attól függően mutat eltéréseket, hogy egy-egy védőnőnek mennyi csecsemő, várandós és kismama; mennyi család, óvodai és iskolai csoport van a gondozásában. Ezt a bérelemet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összegből a munkáltató fizeti ki, jelen esetben a megyei kórház. Ám Borsod megyében ezek a kifizetések 2023 júliusa óta nem történnek meg.

Egy hónappal azután, hogy beillesztették a védőnőket az állami egészségügyi rendszerbe, ez a juttatás nem jelent meg sem a munkaszerződésükben, sem a folyósításra került bérek összegében. Hogy mi az oka a pótlék eltűnésének, hogy jogos-e a védőnők panasza, arról megkérdezték az Országos Kórházi Főigazgatóságot is.

Az OKFŐ a lapnak adott tájékoztatása szerint: „az említett 12%-os díjazás nem bérkiegészítő pótlék, hanem a bértábla szerinti összeg egyik teljesítmény alapú béreleme, amely a megállapított bér része.”

Amennyiben ez így van, joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem szerepel ez az összeg a bérpapíron, és ha abban nincs is külön tételként feltüntetve, miért nem kerül kifizetésre? Miért keres kevesebbet egy borsodban dolgozó védőnő? – teszi fel a kérdést a Borsod24.

(forrás: Borsod24)
hirdetés

Könyveink