hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Hatvan éve altat...

Negyven-hatvan éves gépeket is kénytelenek használni ma a magyar egészségügyben, ahol egyre elavultabbak a nagy értékű orvosi eszközök – írja a Világgazdaság.

Az elmúlt évek fejlesztései ellenére sem csökkent, ellenkezőleg, emelkedett a Magyarországon használt orvosi gépek, műszerek átlagéletkora. Különösen aggasztó a helyzet a súlyos, életveszélyes állapotú betegeknél használt altató- és lélegeztető gépek, betegfigyelő monitorok, inkubátorok tekintetében – derül ki az orvosi gép-műszer kataszterből, amely jelenleg mintegy 143 ezer, 50 ezer forintnál drágább tételt tartalmaz – írja a lap, s sok példát is idéz összefoglalójában.

Például míg tíz évvel ezelőtt átlagban 11 évesek voltak, ma már nagykorúak a műtőkben használt altatógépek. A nyilvántartások szerint ráadásul 1953-ban gyártott, vagyis csaknem 60 éves altatógéppel is kénytelenek még dolgozni egyes helyeken az aneszteziológusok. Nem sokkal jobb a helyzet a lélegeztető gépekkel: ezek átlagban öt évet öregedtek az elmúlt tíz évben, ami azt jelenti, hogy a legújabb és a legrégibb gépeket is számba véve, többnyire 15 éves respirátorokat használnak az egészségügyi intézmények.

A betegmegfigyelő monitorok átlagéletkora 10 év alatt csaknem megduplázódott: 2002-ben 7 év volt, ma 13. Ráadásul ezek között is vannak olyanok, amelyek annak ellenére mutatják még mindig az életjeleket, hogy már több mint 40 éve használják őket – olvasható a vilaggazdasag.hu-n.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink