hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségpolitika

Hat kórház elutasította, meghalt a légimentők betege

Több kórház is visszautasította tegnap este azt a beteget, akinek súlyos, életveszélyes sérülései miatt a légmentők kerestek kórházat. A beteget végül az egyesített Szent László-Szent-István Kórház Merényi úti traumatológiáján fogadták. Ám nem sokkal ezután meghalt. Falus Ferenc, országos tisztifőorvos jelezte: mint minden ilyen esetben, az ÁNTSZ vizsgálja, mi történt.

Túri Péter, a Magyar Légimentők Nonprofit Kft. vezetője a Népszabadságnak elmondta: a légmenőket a Komárom­-Esztergom megyei faluba, Bajom községbe, targonca alá szorult emberhez riasztották, ám eddig példátlan módon az Országos Mentőszolgálat vezető főorvosa alig tudott a számára ellátó helyet szerezni.

Öt vagy hat intézmény tárcsáztak, köztük a tatabányai kórházat, a fővárosi Szent Jánost, az Állami Egészségügyi Központot, az újpesti Árpád kórházt, a korábban országos hatáskörű baleseti intézetet ám sehol nem fogadták a sérültet. Volt, ahol kompetenciahiányra hivatkoztak, ám a leginkább az volt a válasz: területileg nem hozzájuk tartozik a beteg. Dr. Kütter Péter, az Árpád kórház főigazgatója közölte: az intézmény nem utasította el a beteget, de nincs helikopterleszállójuk, így nem tudták fogadni.

A légimentő szolgálat vezetője elmondta: a tatabányai kórház lett volna a területileg ügyletes, de ők úgy vélték, ilyen súlyos sérülést nem tudnak ellátni, ezért kezdtek hozzá az egyéb intézmények körbe telefonálásához.

Túri Péter szerint korábban arra nem volt példa, hogy életveszélyes állapotban lévő beteget ne vettek volna át a kórházak. Megdöbbentőnek nevezte, hogy miközben csak nagyon kevés kórház tud fogadni mentőhelikoptert, az Országos Baleseti Intézetnek – amely korábban az ország bármelyik pontjáról fogadott beteget – most csak a főváros egy részére korlátozódik az illetékessége.

A Péterfy Sándor utcai baleseti sebészetet vezető Sárváry András professzor lapunknak elismerte, valóban elutasították a mentők kérését azzal, hogy ha nem találnak más kórházat, akkor jelezzenek vissza. Az intézményben valamennyi műtő foglalt volt, mások mellett ő is operált, miközben egyetlen intenzív ágyuk volt szabad. Ilyen körülmények között felelősséggel nem volt vállalható a beteg. Hozzátette: ennek ellenére elrendelte a sokktalanítóban a készenlétet arra az esetre, ha mégis hozzájuk kell vinnük a mentőknek a sérültet. Ő maga is csak akkor ment haza, amikor kiderült: a beteg a Merényiben van.

A Népszabadság az ügyben kereste az Egészségbiztosítási Felügyeletet, hogy indítanak-e vizsgálatot, a hivatal későbbre ígért választ. Falus Ferenc országos tisztifőorvos azt mondta: egyelőre nem tudja pontosan mi történt, ám mint minden ilyen esetben, a szakfelügyelet bevonásával vizsgálják a történteket.

Danó Anna, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink