hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Ha Karsai Dániel nyer, változtatni kell a szabályokon

Az életvégi döntések filozófiai és jogi kérdéseiről tartottak konferenciát a Bölcsészettudományi Kutatóközpontban, számolt be az RTL Híradó.

A nyitóbeszédet Karsai Dániel ALS beteg tartotta volna, azonban nem tudott megjelenni, így helyette ügyvédje jelent meg. Az alkotmányjogász azért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy ha az állapota már elfogadhatatlanná válik számára, akkor dönthessen arról, hogy véget vet az életének.

Az RTL Híradó szerint az ügyvédje a konferencián fontos fejleményekről számolt be. Mint kiderült, két napig tárgyalnak majd a beadványukról, az ügyvéd szerint az intézmény egyébként is nagyon széles spektrumon vizsgálja a hozzá került ügyeket, de ez most különösen igaz.

Ez különösen előjön, mivel egy szakértői meghallgatás lesz 27-én. Régóta foglalkozunk a strasbourgi gyakorlattal, de ilyenre nem igazán tudunk példát, hogy a bíróság hallgatott volna meg szakértőket – fogalmazott az ügyvéd.

Az igazságügyi minisztérium korábban azzal érvelt, hogy az élet védelme elsődleges a keresztény kultúrában, így Magyarországon is. Azonban az ügyvéd szerint helytelen az érvelés, ugyanis szerinte az állam garantálni tudja a garanciákat a döntések szabad meghozatalához. 

Azt gondolja, nem lehet indok az, hogy az állam nem kívánja ezeket a garanciákat létrehozni, hanem egyszerűbb számára nem megadni a döntési lehetőséget.

Az életvégi döntésekről (is) legyen nemzeti konzultáció!

Azt már a hvg.hu szúrta ki, hogy Karsai a Facebook-on közzétett bejegyzésében azt írja, a legnagyobb örömmel látja, hogy Magyarország kormánya ismét nemzeti konzultációt kezdeményezett, egy-két kérdés kapcsán azonban felmerül, hogy valóban fontos közéleti problémát feszeget-e.

Az ügyvéd azt tanácsolja a kormánynak, hogy a halálos beteg emberek méltóságteljes életvégi döntés meghozatalához való jogának kérdését is építse be a nemzeti konzultációba. Szerinte jó volna tudni, mi is az emberek álláspontja erről.

(forrás: RTL.hu, hvg.hu)
hirdetés

Könyveink